Högtider att uppmärksamma från 18 till 28 februari

Februari månads sista tio dagar bjuder på sju länders nationaldag samt ett par matrelaterade dagar. I dag kan du fira Gambia med Domoda, jordnötsgryta. På tisdag kan du fira Saint Lucia, fira gärna med en makaronipaj med broccoli och räkor. På onsdag är det Bruneis nationaldag och landets nationalrätt är Ambuyat har månghundraåriga rötter. Och på torsdag är det Estlands nationaldag. Ungefär 35 000 svenskar har estniskt påbrå, det vill säga åtminstone en estnisk förälder. Kultursmakarna föreslår en Surkålsgryta med fläsk på Estlands nationaldag. I morgon lördag är det knäckebrödets dag Läs mer om knäckebröd och baka hemma. Och på fredag är det Grapefruktens dag. Dessutom finns Världsdagen för social rättvisa, Internationella dagen för modersmål, Kalevaladagen och Maslenitsa och mycket mer. Kika gärna i ”Vår kalender” och låta dig inspireras av ännu fler högtider att uppmärksamma.

Knäckebrödets dag infaller den 19 februari varje år. Foto: Caroline Maino

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 18 februari
Gambias nationaldag*. Dagen firas till minne av dagen 1965 då ett av Afrikas minsta länder blev självständigt från Storbritannien. Eftersom jordnötter odlas mycket i Gambia passar Domoda, jordnötsgryta, bra för den som vill fira nationaldagen. Jollof ris – Benachin – är en annan populär rätt i Gambia och västra Afrika.


Lördag 19 februari
– Knäckebrödets dag* – dagen är instiftad av Knäckebrödsakademin. Medverkande är knäckebrödsbagare och kvarnar som alla vill värna, främja och vidareutveckla den svenska knäckebrödskulturen, dess gastronomiska och hälsomässiga kvaliteter. Läs mer om knäckebröd och baka hemma.


Söndag 20 februari
Världsdagen för social rättvisa*. Dagen utlystes av FN:s generalförsamling år 2007 för att bidra till att stödja och förena det internationella samfundets strävan att minska fattigdom, öka tillgången till arbete, öka jämlikhet mellan könen och välmående och rättvisa för alla, samt att framhålla att social rättvisa är en förutsättning för en fredlig samverkan mellan och inom länder.


Måndag 21 februari
Internationella dagen för modersmål * (FN)


Tisdag 22 februari
Saint Lucias nationaldag*. Saint Lucia blev en självständig stat i Västindien den 22 februari 1979 efter att ha lytt under Storbritannien sedan 1814. Fira gärna med en makaronipaj med broccoli och räkor.


Onsdag 23 februari
Bruneis nationaldag*. Landets nationalrätt Ambuyat har månghundraåriga rötter.
Guyanas nationaldag*, firar självständighet från Storbritannien 1966.
– Heliga Annas dag (ortodoxa, julianska kalendern) Firar Sveriges nationalhelgon.


Torsdag 24 februari
Estlands nationaldag*. Dagen firar att landet blev självständigt från Ryssland 1918. I Sverige finns ungefär 10 000 ester födda i Estland. Ungefär 35 000 svenskar har estniskt påbrå, det vill säga åtminstone en estnisk förälder. Kultursmakarna föreslår en Surkålsgryta med fläsk på Estlands nationaldag. Baka födelsedagskringla till fikat.
Sverigefinnarnas dag. Grillad lax med sparris passar bra som förrätt och som tillbehör på buffébordet. Du kan också byta ut laxen mot färsk tonfisk, torsk eller en mer sällsynt fisk, stor havsabborre.


Fredag 25 februari
Kuwaits nationaldag*. Machboos – en kryddstark kycklinggryta – lär vara Kuwaits nationalrätt, liksom den är Bahrains dito.
Grapefruktens dag*. Denna citrusfrukt är rik på mineraler och en halv grapefrukt innehåller hela dagsbehovet av C-vitamin.
Ayyám-i-Há  (4 dagar) (bahá´ier). Fyra extradagar i bahaiernas kalender för att få ihop dagarna under ett år. Vid denna högtiden utför man handlingar av välgörenhet, ger gåvor till vänner och familj och deltar i sociala sammankomster. Dagarna infaller just innan fastan börjar.


Lördag 26 februari


Söndag 27 februari
Dominikanska republikens nationaldag*
– Meänkielidagen – meänkieli är ett av Sveriges fem minoritetsspråk. Meänkielidagen är en av fyra tillfällen om året då föreningen Meänmaa firar det tornedalska språket och kulturen med olika kulturarrangemang.
– Fastlagen – Fastlagssöndagen (katoliker, protestanter).


Måndag 28 februari
Kalevaladagen* – den finska kulturens dag. I finsk mat möts öst och väst. Närheten till naturen går som en röd tråd genom alla recept. Till de mer traditionella maträtterna hör ugnsgröt, piroger och grytor. Men här förmedlar vi recept karelska piroger.
Maslenitsa, pannkaksveckan, smörveckan, Ryssland. Den firas i år från 28 februari till 6 mars. Den firas sju veckor före den ortodoxa kyrkans påsk. Man brukar också säga att det är under vinterns sista vecka. Blinier, ryska boveteplättar, kan avnjutas hela veckan med många olika tillbehör – kaviar och lök eller hallonsylt och grädde och mycket mer.
– Laylat al Miraj – profetens himmelsfärd (sunnimuslimer). Natten firas till minne av att profeten Muhammed av ängeln Gabriel fördes från Mecka till Jerusalem och sedan genom himlen tillbaka till Mecka. Under himmelsfärden mötte han och bad tillsammans med alla tidigare profeter. Himmelsfärden firas med särskilda böner natten före leylat al-isra wa al-miraj. (Observera att judiska och muslimska högtider alltid inleds kvällen före utsatt datum).
– Rena måndagen (ortodoxa) är normalt en dag som är en fullständig fastedag (då ingen föda bör intagas). Starten på fastan 40 dagar före den ortodoxa påsken. Här förmedlar vi några recept för fastan ur Kokbok för fastan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *