Receptet kommer från boken Slutet gott allting gott och passar för den som vill uppmärksamma Lakritsdagen den 12 april. I boken finns dessertviner och recept på efterrätter som passar till just det vinet. Till denna dessert rekomederar författarna Recioto, ett rött sött vin från norra Italien. Det görs, likt Amarone, på torkade druvor. Vinet passar utmärkt till chokladefterrätter och är det körsbär, hallon eller björnbär inblandade kan det inte bli fel, hävdar författarna!
Ingredienser för 4 personer:
1 dl vatten
1 dl socker
1 msk lakritspulver
2,5 dl blandade bär efter smak, till exempel hallon, jordgubbar, björnbär, vinbär
3 dl standardmjölk
2 dl vispgrädde
1 dl gelésocker
1 vaniljstång
2 dl vispgrädde
1 dl gelésocker
1 vaniljstång
Gör så här:
Börja med pannacottan – häll mjölk, grädde och gelésocker i en kastrull. Dela på vaniljstången och skrapa ur innehållet i kastrullen och lägg även i stången. Koka ihop i ett par minuter, fiska upp vaniljstången och häll upp i serveringsglas eller –formar. Ställ svalt fram till servering.
Börja med pannacottan – häll mjölk, grädde och gelésocker i en kastrull. Dela på vaniljstången och skrapa ur innehållet i kastrullen och lägg även i stången. Koka ihop i ett par minuter, fiska upp vaniljstången och häll upp i serveringsglas eller –formar. Ställ svalt fram till servering.
Fortsätt med bären – Koka ihop vatten och socker tills det blir simmigt, tillsätt lakritspulvret.
Om bären är frysta lägg dem i lagen och koka ihop till en kompott cirka 10 minuter.
Om bären är färska, häll då lagen över de sköljda och rensade bären.
Låt svalna och förvara i kylen. Detta kan med fördel göras dagen innan.
Strax före servering: Häll rikligt med bär och lag över pannacottan och servera.