Lakritsfrossardagen är inne

Den 12 april kan du som älskar lakrits ha en riktig frossardag. Då är det lakritsdagen. Den firas i Sverige sedan några år, traditionen lär ha hållit på sedan 2004 i andra länder och numera har  lakritsen även blivit en smak i den vanliga maten.

2011 lämnade lakritsen desserten och tog sig in i det vanliga köket. Det årets kock Tomas Diederichsen angav till exempel tonen genom att servera tillbehöret pressad fänkål och morot med riven lakrits i sin vinnande lammrätt. På Frantzén/Lindeberg serverades kalvbräss med brynt limesmör och lakrits. Och sedan dess ses lakrits som en naturlig smak även i vanlig mat. c60nfiezeifsj84xbr1fg

Annars är det väl inte husmanskost som är den första tanken när vi tänker lakrits, utan det är väl mer det svarta godiset. Lakrits görs av lakritsrot. Visst lakrits innehåller också anis.  Det finns två typer av lakrits i godissammanhang en sötlakrits och saltlakrits, där det senare innehåller det konstgjorda saltet salmiak.

Dock ska man vara försiktig med för mycket av denna saltssöta lockelse, överkonsumtion av lakrits – mer än 50 gram per dag – kan hos känsliga personer ge upphov till skadliga effekter, på grund av att glycyrrhizinsyra hämmar enzymet 11β-HSD2 som omvandlar kortisol till kortison. Att frossa lite extra just under en dag är dock troligen ingen fara om man tar det med måtta.

Förslag på recept från Svd:

Här recept på desserten pannacotta med lakritsbär
Fler exempel på hur du kan fira:

Lakritsquiz

Ännu fler tips på lakrits i mat.

Fotot kommer från lakritsfestivalen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *