Lenas surdegsbröd

Lenas surdegsbröd
Foto: Lena Ahlström

Med lite planering gör du Lenas smaskiga surdegsbröd. Den andra lördagen i april är det Surdegsdagen .

 

Surdeg: 
Dag 1

  1. Häll 1 dl ljummet vatten i en rengjord burk.
  2. Tillsätt ½ dl vetemjöl och ½ dl rågmjöl.
  3. Rör om med en gaffel. Förvara surdegsstarten i rumstemperatur med locket på glänt så att luftens bakterier når smeten.

Dag 2
Nu finns det kanske några luftbubblor i smeten och du kan ana en mild aromatisk doft. Om inte, behöver du inte bli orolig. Det kan ta upp till två dagar innan processen kommer igång.

  1. Mata smeten med 1 dl vattten, ½ dl vetemjöl och ½ dl rågmjöl. Förvara smeten i rumstemperatur med locket på glänt.

Dag 3

  1. Nu är surdegen förhoppningsvis redo att bakas med.

Vårda sedan surdegen genom att mata den med 1 dl vatten, ½ dl vetemjöl och ½ l rågmjöl minst en gång i veckan. Tillsätt mer mjöl ifall degen har skiktat sig. Mata alltid degen innan du ska baka med den.  Minst tre timmar och högst 1 dygn innan. Om du inte bakar varje vecka kan du slänga bort ungefär hälften när du matar degen.

Ett bröd:
2 dl stenmalet rågmjöl
Cirka 12 dl stenmalet vetemjöl
5 dl ljummet vatten
2 tsk grovt havssalt
1 tsk stött anis, kummin eller fänkål
1-2 dl flytande surdeg (mer om den är lös)

Gör så här:
Dag 1

  1. Häll surdegen i en hushållsmaskin och blanda i det ljumma vattnet.
  2. Blanda i salt, krydda, rågmjöl och lite i taget av vetemjölet under lättast möjliga knådning i matberedaren. Spara 1 dl av vetemjölet till bakbord och pudring av degen.
  3. Låt degen knådas i 10 minuter på lägsta varvtalet.
  4. Pudra sedan degen med mjöl och låt den vila i hushållsmaskinen under en bakduk i en timme.
  5. Lägg därefter över degen på bakbordet och forma den till en rund bulle.
  6. Klä en bakform med bakplåtspapper och mjöla det rikligt.
  7. Lyft över degen till bakformen, pudra degen med mjöl och lägg ett lock (gärna genomskinligt) eller plastfolie på formen och låt den stå framme i ett par timmar så att jäsningen kommer igång.
  8. Ställ in bakformen i kylen och låt den stå där till dag 3.

Dag 3

  1. Nu har degen förhoppningsvis jäst till sin dubbla storlek. Om inte, ställ fram den i rumsvärme ett par timmar innan du börjar grädda brödet.
  2. Sätt ugnen på 260 grader.
  3. Ta ett rakblad eller en extra vass kniv och gör några skåror i brödet. Pudra över lite mjöl.
  4. Sätt in formen och häll samtidigt ut 1 dl vatten på ugnens botten (för att få ytan krispig).  Se upp så att vattnet inte stänker på dig.
  5. Sätt ned värmen till 240 grader.
  6. Brödet är klart efter 45 minuter.
  7. Ta ut brödet och låt det svalna på ett galler i minst 45 minuter innan du skär upp tunna skivor av det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *