Med lite planering gör du Lenas smaskiga surdegsbröd. Den andra lördagen i april är det Surdegsdagen .
Surdeg:
Dag 1
- Häll 1 dl ljummet vatten i en rengjord burk.
- Tillsätt ½ dl vetemjöl och ½ dl rågmjöl.
- Rör om med en gaffel. Förvara surdegsstarten i rumstemperatur med locket på glänt så att luftens bakterier når smeten.
Dag 2
Nu finns det kanske några luftbubblor i smeten och du kan ana en mild aromatisk doft. Om inte, behöver du inte bli orolig. Det kan ta upp till två dagar innan processen kommer igång.
- Mata smeten med 1 dl vattten, ½ dl vetemjöl och ½ dl rågmjöl. Förvara smeten i rumstemperatur med locket på glänt.
Dag 3
- Nu är surdegen förhoppningsvis redo att bakas med.
Vårda sedan surdegen genom att mata den med 1 dl vatten, ½ dl vetemjöl och ½ l rågmjöl minst en gång i veckan. Tillsätt mer mjöl ifall degen har skiktat sig. Mata alltid degen innan du ska baka med den. Minst tre timmar och högst 1 dygn innan. Om du inte bakar varje vecka kan du slänga bort ungefär hälften när du matar degen.
Ett bröd:
2 dl stenmalet rågmjöl
Cirka 12 dl stenmalet vetemjöl
5 dl ljummet vatten
2 tsk grovt havssalt
1 tsk stött anis, kummin eller fänkål
1-2 dl flytande surdeg (mer om den är lös)
Gör så här:
Dag 1
- Häll surdegen i en hushållsmaskin och blanda i det ljumma vattnet.
- Blanda i salt, krydda, rågmjöl och lite i taget av vetemjölet under lättast möjliga knådning i matberedaren. Spara 1 dl av vetemjölet till bakbord och pudring av degen.
- Låt degen knådas i 10 minuter på lägsta varvtalet.
- Pudra sedan degen med mjöl och låt den vila i hushållsmaskinen under en bakduk i en timme.
- Lägg därefter över degen på bakbordet och forma den till en rund bulle.
- Klä en bakform med bakplåtspapper och mjöla det rikligt.
- Lyft över degen till bakformen, pudra degen med mjöl och lägg ett lock (gärna genomskinligt) eller plastfolie på formen och låt den stå framme i ett par timmar så att jäsningen kommer igång.
- Ställ in bakformen i kylen och låt den stå där till dag 3.
Dag 3
- Nu har degen förhoppningsvis jäst till sin dubbla storlek. Om inte, ställ fram den i rumsvärme ett par timmar innan du börjar grädda brödet.
- Sätt ugnen på 260 grader.
- Ta ett rakblad eller en extra vass kniv och gör några skåror i brödet. Pudra över lite mjöl.
- Sätt in formen och häll samtidigt ut 1 dl vatten på ugnens botten (för att få ytan krispig). Se upp så att vattnet inte stänker på dig.
- Sätt ned värmen till 240 grader.
- Brödet är klart efter 45 minuter.
- Ta ut brödet och låt det svalna på ett galler i minst 45 minuter innan du skär upp tunna skivor av det.