Den 9 mars är det Tomatsåsens dag. Här delar Marie Kristoffersson med sig av sina lammköttbullar kokta i en riktigt smakrik och mustig tomatsås. Börja i tid, såsen ska koka ihop helst under en hel timme för att den riktigt mustiga smaken ska uppnås.
Tomatsåsen
Börja med att koka en god tomatsås:
1 stor gul lök eller 2 mindre.
2 stora vitllöksklyftor
1 morot
1 msk olivolja
1 msk smör
2 msk tomatpuré
1 dl rödvin
1 burk krossade tomater
1 burk körsbärstomater
1 hel färsk chili
Svartpeppar
Salt
Timjan
Rosmarin
Citron (rivet skal av 1/3 citron)
- Hacka grönsakerna fint och fräs mjuka i olivolja och smör.
- Maka grönsakerna åt sidan och drag traktörpannan delvis från värmen.
- Fräs 2 msk tomatpuré i den varma delen av traktörpannan.
- Häll på ca 1 dl rödvin och låt koka in.
- Blanda ner 1 burk goda ekologiska körsbärstomater och 1 burk krossade tomater.
- Koka upp och sänk därefter värmen. Krydda med hel chili och malen svartpeppar till god hetta.
- Salta försiktigt eftersom såsen kokar ihop och man även tillför sälta genom lammbullarna.
- Låt puttra länge, gärna en timme.
- Smaka av och krydda med timjan, rosmarin och rivet skal av 1/3 citron. Ger magiskt härlig citronsmak!
- Späd med lite kokande vatten om såsen är för tjock.
Köttbullarna
1 kg lammfärs
1 ägg
1 dl grädde
1 msk kalvfond
Salt
Peppar
- Tillsätt 1 helt ägg till lammfärsen, ca 1 dl grädde och 1 msk kalvfond.
- Krydda med salt och peppar.
- Smaka av färsen direkt eller provstek i mikro eller stekpanna.
- Kan inte ange några exakta mått för kryddningen – där får man prova sig fram efter tycke och smak! Smaka! Krydda! Smaka!
- Forma köttbullar till önskad storlek.
- Lägg försiktigt de råa köttbullarna i tomatsåsen.
- Koka upp på relativt hög värme och sänk sedan värmen så att köttbullarna får puttra i ca 10 minuter.
Servera direkt med en god pasta och sallad.
Köttbullarna går även bra att kyla och spara i såsen under någon dag om man vill ha en bekväm rätt att plocka fram vid senare tillfälle till hungriga gäster!