Bruna brön är magiskt goda som tilltugg till desserter, lovar Eva Meyer-Orsén. Eva delar med sig av receptet som kommer från en gammal kokbok som användes i hushållsskolan under det sena 1940-talet.
Ingredienser:
200 g smör
200 g strösocker (ca 2½ dl)
1 ägg
1 msk kanel
15 skållade och malda sötmandlar
2 tsk bakpulver
350 g vetemjöl (ca 5-6 dl – prova dig fram!)
Uppvispat ägg och hackad sötmandel till pensling
Gör så här:
Låt smöret blir rumsvarmt och rör ihop det med socker, mjöl och bakpulver. Tillsätt kanelen och den malda mandeln samt ägget.
Rulla ut degen i längder – de ska vara cirka 2 cm tjocka. Lägg dem inte för tätt för de flyter ut lite under gräddningen.
Pensla med ägg, strö över hackad mandel och grädda mitt i ugnen i 200-225 grader tills de får fin färg (cirka 10-15 minuter).
Låt dem vila på plåt ett par minuter innan du skär dem i längder på snedden.
Förvara i kakburk med tättslutande lock, eller frys in.
1 comment for “Bruna bröd till desserten”