Buddister över hela världen firar Bodhidagen, Rohatsu på japanska, den 8 december. Högtiden firas till minne av att prinsen Siddharta Gautama nådde upplysning och blev den förste Buddah. Världen över firas dagen med meditation, kulörta lampor och levande ljus. Rispudding, te och kakor och ett klätt fikusträd kan också höra till.
Siddharta Gautama föddes år 563 före Kristus och var en prins från norra Indien, nuvarande Nepal. Hans familj hade skyddat honom från all världens elände och bekymmer. Men den unge prinsen var nyfiken av naturen och gav sig ut att resa.
På sin första färd ut i en okänd värld upplevde han fyra syner som för alltid skulle förändra hans liv. Den första var en gammal gråhårig man med krökt rygg och trasiga tänder som darrande stödde sig på sin käpp. Den andra var en sjuk man vars kropp var infekterad och illa däran. Den tredje synen var liket från en död man och den fjärde var en religiös samarit, en Brahmin-munk som lämnat det världsliga livet för att leva som hemlös och söka frälsning.
Det han sett påverkade honom djupt och vid 29 års ålder valde han att lämna sin ombonade värld, sitt hem, fru och barn för att söka meningen med livet. Enligt traditionen levde Siddharta extremt asketiskt i flera år, men insåg att självspäkning och asketism lika lite som ett liv i överflöd var vägen till sanningen.
En flicka från trakten, Sujata, såg den svältande Siddartha och tillagade ett mål bestående av en speciell sorts rismjölk som hon serverade honom i en gyllene skål. Siddartha återhämtade sig med hjälp av rismjölken och mindes plötsligt den meditationsövning han gjort vid sju års ålder.
Han bestämde sig för att sätta sig under ett fikusträd och helt enkelt meditera tills han fann roten till allt lidande och hur man befriar sig från det. Trädet var ett Fikus religiosa eller heligt fikusträd och stod i staden Buddh Gaya i Indien. Hur länge han satt där är det ingen som egentligen vet. Vissa referenser säger sju dagar, andra så mycket som 49 dagar.
Den sista veckan både fastade och mediterade han. På morgonen den åttonde dagen nådde han, upplysning, bodhi. Dessa insikter blev så småningom grunden till buddhismen och själv kallades han framöver för Buddha, den upplyste. Han var också känd som Shakyamuni (den vise av Shakya klanen) Buddha.
Bodhidagen kan firas på många olika sätt. Även om det finns många sätt att fira dagen finns det några traditionella saker som de flesta buddhister gör.
• Till minne av att Buddha åt ris och mjölk i samband med att han blev upplyst äter många en rispuddingrätt.
• Häng upp en kedja av julljus eller färgglada lampor hemma
eller på huset. Tänd lamporna varje kväll från den 8 december och i trettio dagar därefter. Ljuset symboliserar upplysningen, de många färgerna att det finns många vägar till upplysning och kedjan symboliserar att allt hänger ihop.
• Dekorera ett fikusträd, benjaminfikus går bra, med ljus och tre blanka saker som representerar de tre juvelerna – Buddha, Dharma och Sangha. Detta symboliserar Bodhiträdet.
• Den som vill gör om sina buddhistiska löften, som är de fem föreskrifterna, framför en bild av Buddha.
• Det viktigaste är att tända ett ljus varje kväll i trettio dagar, även detta symboliserar upplysning.
• En del buddhister högtidlighåller dagen med att meditera. Buddha Shakyamuni mediterade djupt i en vecka för att få upplysning.
• Att baka Bodhi kakor är populärt bland barnfamiljer. Eftersom bladen från Bodhiträdet är lite avlångt hjärtformade går det bra att stansa ut kakorna med hjärtformade pepparkaksformar. Medan kakorna äts kan man berätta historien om Buddha och hur han nådde upplysning och vad alla symboler betyder.