Det här receptet på pepparkakor har jag fått av min gudmor Margareta Conradi. I sin tur hade hon fått det av sin farmor i Umeå. Receptet är minst från slutet av 1800-talet. Den 9 december är det pepparkakans dag – fira den med dessa godingar, eller kanske med föregångarna Lebkuchen som du kan läsa mer om här.
Att baka dem innebär lite planering och en del jobb – men är fantastiskt goda och frasiga. De är väl värda jobbet, men de måste vara supertunna!
Ingredienser till en sats:
3 ½ dl grädde
3 ½ dl sirap
640 g brun farin
1 flaska cedroolja*
1 struken matsked bikarbonat
1,2 kg vetemjöl
1 smörklick
2 msk ingefära
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser, börja med torrvarorna.
Låt vila under plastfolie i kylen över natten. Degen kan även vila längre och går bra att frysa.
Nästa dag arbeta degen utan mjöl. Kavla ut degen så tunt det bara går. Eftersom tunna pepparkakor lätt fastnar på bakbordet är ett tips att göra dem direkt på bakplåtspapper.
Pensla dem med vatten innan de ställs in i ugnen.
Grädda i 200-225 grader i 4-5 minuter.
Förvara dem gärna i en plåtburk.
* Matilda Karlsson påpekar på Kultursmakarnas Facebooksida att det är svårt att få tag på cedroolja nuförtiden, men att den kan ersättas med citronessens eller citron, även om det inte blir riktigt samma sak. Men ta inte för mycket citronessens eller citron, inte lika mycket som cederolja.