Världens näst minsta land, Monaco vid Medelhavet mellan Frankrike och Italien, har nationaldag den 19 november. Det monegaskiska köket influerat av klassisk fransk, provencalsk och italiensk matlagning, man äter rätter som bouillabaisse, tapenade och mängder av skaldjur tillsammans med fina viner.
Här är Susanne Jonssons recept på Bouillabaisse med rouille som hon en gång lagade i SVT:s Go´kväll. – En värmande, smakrik fisksoppa är perfekt vintermat och jättebra bjudmat eftersom du kan förbereda allt, säger Susanne Jonson i SVT:s Go´kväll. Enkelt men elegant kan du avsluta soppan när gästerna kommer. Här är hennes recept:
För fyra personer
Till avsmakning
Till servering
Rouille
Så här gör du
Grunden till soppan är en riktigt bra fiskbuljong. Det kan man hitta i många välsorterade butiker – eller koka din egen. Jag brukar även koka ett nät blåmusslor. Spadet blir perfekt i soppan och de hela musslorna lägger jag i soppan vid servering.
Bouillabaisse
1. Fräs lök, vitlök, morot, fänkål och saffran i olja utan att det får färg. Tillsätt tomatpuré och timjan, fräs ca 1 minut, häll på vin. Koka upp. Häll i tomater, buljong och spadet från musselkoket. Låt koka cirka en timme. Gör rouille (se nedan) under tiden.
2. Mixa soppan slät, sila om du vill ha en slät soppa. Koka upp, späd med vatten om soppan blivit för tjock. Smaka av med lite rivet apelsinskal och pressad apelsin, pastis, salt och peppar.
3. Lägg i fiskbitarna just innan servering, låt soppan sjuda försiktigt några minuter. Lägg i grönsaksstrimlor och musslor. Servera med rouille eller vitlöksmajonnäs och varmt bröd att bryta och fånga upp den härliga, mustiga soppan med.
Rouille
1. Mixa paprika, sambal, saffran, senap och citron. Fortsätt mixa och tillsätt äggulor och sedan olja, först försiktigt. Mot slutet tillsätt vitlök.
2. Smaka av med salt och peppar. Späd med vatten om du önskar tunnare konsistens.
Tips
Susanne kokar sin fisksoppa på känsla, det är ett speciellt hantverk och med alla faktorer så är det extra svårt att göra ett exakt recept. Hennes tips är att smaka av extra noga och om mycket vätska kokar bort, tillsätt mer vatten.