Kryddburken.se är en blogg med frestelser och idéer från Linda Nilssons kök i Köpingsvik. Här delar hon med sig av sitt recept på Slottsstek, en rätt som kan passa på Måltidens dag den tredje torsdagen i oktober.
Så här säger hon om sin blogg: ”En matblogg med den svenska husmanskosten som bas. Hos mig hittar ni sällan våningsbyggda kreationer med gröna kvistar på topp, och inte heller den senaste trendmaten. Jag tycker om när maten är enkel men ändå med lite finess, att piffa till vardagsmaten och att laga vettigt och budgetsmart är aldrig fel!”
Det här behöver du till 8-10 portioner:
1,5 – 2 kg nötstek (fransyska)
1 purjolök
2 rödlök
3 morötter
Kryddning:
1 burk ansjovis + spadet
1 msk ättikssprit 12%
3 lagerblad
1 tsk hela vitpepparkorn
Vatten
Till såsen:
Grädde
Någon tesked äppelmos
Salt & peppar
Maizena + vatten till redning
Gör så här:
- Bryn steken runtom i en rejäl gryta så den blir fint gyllenbrun. Salta & peppra.
- Skala och skär löken i grova bitar. Skala och skär morötterna i slantar.
- Stick in en stektermometer i köttet och lägg ner lök & morötter i grytan. Sänk värmen något och låt allt få steka ihop ca en kvart utan lock.
- Lök och morötter ska bli härligt krispiga och ta smak av kryddorna på botten av grytan.
- Häll på vatten så det täcker köttet till 1/3. Tillsätt en burk ansjovis med spad, ättika, lagerblad & vitpepparkorn. Lägg på locket på grytan och låt småputtra ca 2 timmar eller tills termometern visar 75 grader.
- Ta upp köttet och slå in det i folié att vila.
- Sila skyn till såsen och koka sedan upp den i en kastrull. Tillsätt grädde och äppelmos och låt småkoka ca 10 min, gärna längre.
- Smaka av såsen med salt & peppar. Ev. redning.
Skär upp steken i skivor och servera med kokt potatis, pressgurka, äppelmos, kokta och smörslungade morötter.