Grötens dag infaller den 10 oktober. En bra frukosten ger kroppen och hjärnan rätt bränsle för en frisk och aktiv dag. En god gröt – eller grötingredienserna på youghurt är en bra start.
Här förmedlar vi näringsterapeuten Johanna Falks morgongröt. Den är vete- och mjölkfri. Blanda en sats och förvara torrt i en tätslutande behållare. Till en portion går det åt cirka 1 dl grötblandning och du kokar den med drygt dubbelt så mycket vatten som torrvara. Koka i 10-15 minuter. Du kan blötlägga dagen innan och koka upp på morgonen med extra vatten. Det går också bra att blötlägga på kvällen och äta den ”rå” om du vill behålla alla enzymer som finns naturligt i frön och nötter. Om du vill sätter du till en nypa havssalt med jod, himalayasalt eller Celtic salt. Servera med ett eller två kokta ägg, färska eller frysta osockrade bär och, för den som vill och kan, lite färsk frukt. Du kan också sätta till ris-, mandel-, havre- eller sojamjölk.
Ingredienser till en sats:
5 5 dl sötmandel eller 3 dl cashewnötter
5 dl krossat bovete (mängden kan minskas om du vill ha mindre mängd kolhydrater)
2 dl hela linfrön
2 dl skalade sesamfrön
2,5 dl kokosmjöl
2 dl solrosfrön eller melonkärnor
2 dl polenta, majsmannagryn (kan uteslutas om man har känsligt blodsocker)
1-2 dl torkade bär (goji, tranbär, blåbär etc)