Det finns många olika sätt att laga denna traditionella judiska maträtt som ofta förekommer som förrätt vid helgdagar, till exempel Rosh Hashana och Jom Kippur. Ibland fylls hela fisken med fyllningen, ibland fylls skivor av fisken. Det här receptet är på fiskfärsbullar, även den rätten kallas gefillte fisch.
Traditionellt serveras till denna rätt en blandning av rödbetor och pepparrot som kallas chrein.
Ingredienser för cirka 12–16 personer:
1 ½ kilo filead gädda
½ kilo filé av hälleflundra
1 kilo kolja- eller torskfilé
1 dl skorpmjöl eller maizenamjöl
4 ägg
5 matsked salt
1 matsked vitpeppar
3 stora lökar (att malas)
3 stora lökar (att skivas i fonden)
1 morot (att malas)
4 stora morötter (att skivas i fonden)
1 purjolök
1 selleri
2 fiskbuljongtärningar
2 matsked olja
Gör så här:
1. Mal fisken och blanda ner skorpmjöl, ägg, salt, peppar samt tre malda lökar och en mald morot.
2. Smaka av fiskfärsen och tillsätt olja och salt.
3. Skiva lök och morötter i slantar, skiva purjolöken samt skär sellerin i bitar och lägg allt i botten på en kastrull.
4. Fyll på med kallt vatten upp till halva kastrullen.
5. Tillsätt fiskbuljongtärningarna.
6. Salta och peppra.
7. Rulla fiskfärsen till bullar och lägg i kastrullen.
8. Låt fonden koka upp och sänk sedan värmen.
9. Koka bullarna på svag värme i cirka ½ timme.
Servera med chrein