Messmöret har en alldeles egen temadag, den 19 september. Då kan detta recept, som vi fått från Fjällbrynt passa bra. Läs mer om messmöret här.
Ingredienser för cirka 4 personer:
Renskavsgryta
500 g renskav
1 lök
2 dl kantareller
3 dl grädde
1 msk messmör
2 tsk soja
1 msk viltfond
6-8 enbär
smör, salt, peppar, persilja
Mos på mandelpotatis och västerbottenost
1 kg mandelpotatis
1 dl västerbottenost (riven)
1-1,5 dl mjölk (3%)
2 äggulor
2 msk smör
salt, peppar
Gör så här:
Renskavsgryta
Stek lök, renskav och kantareller i smör i en stor gryta. Häll i grädde,
soja, fond, messmör och mortlad/krossade enbär. Låt koka ihop i
cirka 10 minuter. Salta och peppra och i med mycket persilja.
Mos på mandelpotatis och västerbottenost
Koka potatisen. Kom ihåg att mandelpotatis ska koka kortare tid än
annan potatis. Pressa den kokta potatisen. Smält smöret, häll i
mjölken och värm lite. Tillsätt smörmjölken varsamt till den pressade
potatisen. Rör ner äggulor. Salta & peppra. Vänd ner den rivna osten.