Ratatouille – den franska klassikern som är äldre än franska revolutionen – var från början soldatkrubb. Det är en klassisk fransk grönsaksröra från södra Frankrike närmare bestämt Medelhavsområdet, det gamla länet Nice, Provence och Occitan. Ratatouille kan passa bra att uppmärksamma Franska språkets dag den 20 mars. Här förmedlar vi ett recept som vår vän Thierry från Nimes lagade när han besökte oss.
Ratatouille består bland annat av tomater, aubergine, vitlök, paprika och lök. Rätten blir godare ju längre den får stå på spisen. Ingredienserna hackas och kokas med olivolja. Ratatouille passar bra som tillbehör till kött, kyckling och ugnsbakad fisk.
Ursprungligen betecknar ordet ”ratatouille” från 1778 en blandad gryta. Ordet fanns alltså redan före den franska revolutionen (som inträffade 1789). ”Rata” var militärslang för en blandning av bönor och potatis samt olika grönsaker, bröd och fett kött – helt enkelt soldatens grundläggande kantin, enkel och snabb att göra.
Ratatouille à la Thierry
Ingredienser till 8 portioner
1 grön paprika
2 röda paprikor
3-4 squash
1 stor aubergine
2 gula lökar
6 tomater
1 vitlök
Timjan
Salt
Peppar
olivolja
Gör så här:
Skär paprikorna i bitar och stek i olivolja i 8-10 minuter på stark värme. Tag upp paprikorna med en hålslev och lägg i en vid bunke.
Gör samma sak med squashen. Se till att den får färg.
Så auberginen sist – för den suger åt sig all olivolja
Ställ grönsakerna åt sidan och skär löken i lameller. Låt den svettas i olivolja tills den är mjuk.
Tillsätt alla grönsaker och låt sjuda.
Skala tomaterna, tag bort lite av kärnorna och skär i bitar. Tillsätt tomaterna i grytan.
Skala alla vitlöksklyftor och lägg i dem i grytan.
Smaka av med timjan, salt och eventuellt peppar.
Låt sjuda i 20-30 minuter.
Servera till allt möjligt, eller ät som det är.