I Kroatien är lunchen dagens huvudmåltid. De flesta måltider börjar med en soppa. Här är ett recept som vi hittat på Tasteline. Det kan passa för den som vill uppmärksamma Kroatiens nationaldag den 25 juni.
Till efterrätt kan vi rekommendera en dessertpannkaka med keso från Slovenien. Vi har hittat ett recept på Matklubben.se.
Ingredienser kroatisk munksoppa för till 4 personer:
1,5 dl torkade vita bönor
2 dl morot
0,5 rotselleri
2 gula lökar
4 tomater
2 gröna paprikor
2,5 peperoni
olivolja
0,5 dl persilja
1 msk hackad färsk mynta
salt och peppar
1 l vatten
Gör så här:
1. Blötlägg bönorna över natten. Byt vatten och koka bönorna ca 1 timme tills de börjar mjukna.
2. Skala och hacka lök, morot och selleri. Fräs grönsakerna i olivolja i en kastrull. Häll de stekta grönsakerna i kastrullen med bönor. Koka ytterligare ca 15 minuter.
3. Skär paprikorna i mindre bitar och ta bort kärnorna. Tärna tomaterna och hacka örterna. Lägg alltsammans tillsammans med peperoni i bönkoket, späd eventuellt med mera vatten. Smaka av med salt och peppar. Servera soppan varm med vitt bröd.
1. Blötlägg bönorna över natten. Byt vatten och koka bönorna ca 1 timme tills de börjar mjukna.
2. Skala och hacka lök, morot och selleri. Fräs grönsakerna i olivolja i en kastrull. Häll de stekta grönsakerna i kastrullen med bönor. Koka ytterligare ca 15 minuter.
3. Skär paprikorna i mindre bitar och ta bort kärnorna. Tärna tomaterna och hacka örterna. Lägg alltsammans tillsammans med peperoni i bönkoket, späd eventuellt med mera vatten. Smaka av med salt och peppar. Servera soppan varm med vitt bröd.