Luxemburgs obestridda nationalrätt är Judd mat Gaardebounen, en bastant rätt att stå sig länge på.
Den passar bra när världens enda storhertigdöme – Luxemburg – har nationaldag den 23 juni*.
I Luxemburg har man en slogan om landets kök, minns en granne från barndomen då familjen tillbringade tid i Luxemburg: ”Tysk kvantitet med Fransk kvalitet”.
4 personer
1 kg rökt fläskkarré
1 purjolök
3 morötter
1 gul lök
1 bukett örtkryddor (exempelvis lagerblad, persilja, timjan)
1 kg färska bondbönor, spritade och skalade
ett par stjälkar kyndel
50 g vetemjöl
50 g smör
salt och peppar
Gör så här:
1. Lägg fläskkarrén i en gryta och täck med kallt vatten. Koka upp och skumma. Tillsätt grönsaker och kryddor och koka i två timmar.
2. Smält smöret i en kastrull och blanda i mjölet så att en smidig redning bildas. Tillsätt buljongen från köttkoket lite i taget och låt puttra på låg värme.
3. Förväll bönorna i kokande vatten i ca fem minuter och låt rinna av.
4. Blanda ner bönorna i stuvningen. Rör om, tillsätt kyndel och koka. Rör om då och då. Stuvningen bör vara ganska lös. Tillsätt mer buljong om den blir för tjock.