Pavlova är en tårtliknande efterrätt av maräng vars upphovsland är oklart. Australien och Nya Zeeland gör båda anspråk på rätten och båda länderna anser den som sin nationalrätt. På The National Sorry Day den 26 maj kan pavlova passa bra. Under 1920-talet turnerade ballerinan Anna Pavlova i Australien och Nya Zeeland varpå tårtan uppfanns till hennes ära.
Märängbotten
8 äggvitor
5,5 dl florsocker
2 msk vitvinsvinäger
4 msk majsstärkelse
1 tsk vaniljsocker
Topping
7 dl vispgrädde
200 gr mandelspån, torrostade
Färska bär, t ex jordgubbar och kivi
Ev. smält choklad
Gör så här:
Marängbotten
- Värm ugnen till 175 grader.
- Rita upp en ring som är cirka 20 cm i diameter på ett bakplåtspapper.
- Vispa äggen på medelhög hastighet i cirka 3 minuter. Äggvitan ska bilda ett vitt fast skum.
- Sänk hastigheten och häll ner florsocker, lite i taget.
- Öka hastigheten en stund för att blanda i sockret ordentligt.
- Sänk sedan hastigheten igen och häll ner resterande ingredienser.
- Vänd ner marängen på bakplåtspapper och se till att forma en cirkel som går upp lite på sidorna.
- Ställ in i ugnen och sänk temperaturen till 150 grader. Grädda i 90 minuter.
- Stäng sedan av ugnen och ställ ugnsluckan lite på glänt tills marängen har svalnat.
Fyllning
- Vispa grädden med elvisp.
- Fyll sedan marängen med grädden och garnera med färska bär och kivi samt den rostade mandeln. Om du vill ha ”extra allt” kan du också spritsa smält choklad över alltihopa.