Saltah anses vara Jemens nationalrätt. Traditionellt äts den med jemenitiska platta bröd, till exempel pita, som fungerar som ett redskap för att ösa upp maten.
Det sägs att rätten är tusen år gammal och ursprungligen kommer Jemens huvudstad Sana’a. Men det finns inga bevis för detta. Det mest troliga är att den har turkiskt ursprung och gjordes på rester.
Här förmedlar vi recept från några olika ställen främst från Food.com och matskribent Aglaia Kremezis hemsida
Ingredienser för 6 personer:
1/4 dl vegetabilisk olja
350 g kött- eller lammfärs
2 gula lökar, hackade
3 yukon gold potatis*, skalad och tärnad (även annan potatis går bra)
2 tomater, finhackade
9 dl köttbuljong
2 stora vispade ägg
1 1/2 matsked finhackade korianderblad
1 ½ matsked pasta av bockhornsklöverfrön
2 msk zhug – se nedan för recept
¾ tesked salt
½ tesked färskmalen svartpeppar
* Yukon Gold är en mångsidig tidig typ av potatis med gul hud, en utmärkt smak och krämig, fluffig konsistens som lämpar sig väl till mäsk, kokning, bakning, stekning och sallader.
Gör så här:
1. Hetta upp oljan i en kastrull på medelvärme.
2. Lägg i kött- eller lammfärs och lök; låt fräsa under omrörning i 10 minuter.
3. Tillsätt potatis, tomater, salt, peppar och buljong.
4. Koka upp på hög värme, sänk värmen till medellåg och låt sjuda 1 timme eller tills kött och potatis är väl tillagad, späd med vatten om det behövs.
5. Rör i ägg och koriander.
6. Låt koka ytterligare ett par minuter, ta bort från värmen och rör i zhug och hulbah eller hilbeh. Zhug är en het sås från Mellanöstern och hulbah i pasta på bockhornsklöver.
Recept zhug – ger en dryg deciliter
Zhug är en het sås från Jemen och övriga Mellanöstern.
Ingredienser:
10-14 färska gröna chili, eller jalapenos, grovhackade
1 tsk havssalt
6-8 vitlöksklyftor, grovt hackade
1 tsk nymalen spiskummin
1 tsk spiskummin
1 ½ tsk nymalen grön kardemumma
1 dl grovhackad koriander
½ dl packade persilja blad
1 tsk nymalen svartpeppar
2-4 tsk färsk citronsaft
Gör så här:
Lägg chili, salt, vitlök, kummin, spiskummin, kardemumma, koriander, persilja, peppar och citronsaft i en matberedare eller kör med mixer till en slät smet. Skrapa ner alla bitar som fastnar på sidorna av skålen.
Förvara i en burk i kylskåp. Zhug håller i 1-2 veckor i kylen. Den går att, men en del av vitlökssmaken kommer att gå förlorad.
Hulbah eller hilbeh – Traditionell kryddstark pasta på bockhornsklöver från Jemen
Ingredienser, ger cirka en deciliter:
1 msk finmalna bockhornsklöverfrön
1 -1 1/2 liter kokande vatten
2 vitlöksklyftor
1 stor tomat
2 tsk tomatpuré
1 nypa spiskumminfrö
1/2 tsk kardemummafrö
1/2 tsk röd chili-flingor
havssalt
Gör så här:
1. Lägg bockhornsklöverpulver i en stor skål. Häll rikligt med kokande vatten över pulvret och rör om. Mycket vatten hjälper till att ta bort en del av bockhornsklöverns bitterhet. Låt stå i minst 5 timmar eller över natten om det är möjligt.
2. Häll försiktigt av vattnet. Kvar blir en hög av bockhornsklövergelé.
3. Lägg vitlök, tomat, tomatpuré, spiskummin, kardemummafrön, chiliflingor och salt i en mixer och kör till en slät puré. Smaka av. Tillsätt bockhornsklövergelé och mixa ihop.
4. Servera som dipp till varma platta bröd som till exempel pita.
Källor :
http://www.food.com/recipe/saltah-ground-beef-or-lamb-stew-454279?scaleto=6&mode=metric&st=true
http://en.wikipedia.org/wiki/Saltah
1 comment for “Saltah – Jemens nationalrätt kan vara 1000 år”