Det här är en mustig laxsoppa med inspiration ifrån det asiatiska köket. Med potatis blir den lite mer anpassad till det svenska köket, med risnudlar till det asiatiska köket. Den allra bästa buljongen är förstås om du har möjlighet att göra den själv på skaldjursskal. Om du brukar äta kräftor på hösten är en god idé att frysa in kräftspadet i frysen och vid tillfälle återanvända det i en fisksoppa eller -gryta. Då får du en extra mustig buljong.
4 personer
800 gr laxfilé
4,5 msk koncentrerad skaldjursfond (ger 1,5 liter buljong)
2 charlottenlökar
2msk rapsolja
1 liten röd chili
4 potatisar (alternativt 1 pkt risnudlar)
2 dl röda linser
1 kruka färsk koriander
2 pak choi
1 pkt sockerärtor
Salt
Peppar
Gör så här:
- Skala potatisen och tärna den tvåcentimeterstora tärningar
- Fräs charlottenlök i olja i en gryta
- Häll i kräftfond i 1,5 liter vatten och koka upp
- Lägg i potatis, charlottenlök och röda linser i grytan
- Skiva upp chilin och korianderstjälkarna och låt dem koka med
- Koka alltsammans i cirka 10 minuter (tills potatisen är nästan genomkokt)
- Tag av skinnet från laxen och skiva upp den i femcentimeter stora tärningar
- Lägg i laxen och låt alltsammans koka i några minuter. När 2 minuter återstår av koktiden, lägg ned sockerärtor och pak choi
- När detta ärklart salta och peppra efter smak. Dekorera med samtliga korianderblad