Årets Fadimedagar pågår från 19 januari till 4 februari. Dagarna organiseras av GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime som ser hederskulturen och segregationen som en av de viktigaste frågorna i samhället idag. GAPF tycker att problem som bör lösas med jämställdhet i fokus, ofta löses med könsseparation vilket är en kortsiktig lösning som ger långsiktiga problem. Därför är årets tema för Fadimedagarna “Jämställdhet eller könsapartheid?”
På söndag är det Kramens dag. Ett par nationaldagar och en hel del andra högtider finns också att uppmärksamma – kika i ”Vår kalender” och låt dig inspireras.
I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:
Fredag 19 januari
– Trettondedag jul/Epifania/Theofania/ enligt den julianska kalendern*. Det är en viktig juldag och firas till minne av de tre vise männen som följde en stjärna till Betlehem, där Jesus föddes. I den ortodoxa kyrkan firas theofania till minne av Jesu dop.
– Timket, Herrens dop (koptisk-ortodoxa)
– Årets Fadimedagar pågår från 19 januari till 4 februari.
Lördag 20 januari
– Fadimedagarna – I dag är det Fadimegala på Berns i Stockholm. Läs mer om organisationen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime.
Söndag 21 januari
– Kramens dag * – På kramens dag skall man passa på att ge så många kramar som möjligt. Kramar betyder mycket för vårt välbefinnande, kroppens endorfiner ökar genom kroppskontakt och endorfiner gör oss glada. Så en kram kan faktiskt vara rena hälsokuren!
– Världsreligionsdagen – Dagen instiftades år 1949 av det amerikanska bahá’í-samfundets nationella andliga råd och markeras varje år den tredje söndagen i januari. Temat för världsreligionsdagen är att alla religionerna har en gemensam grund, att religion måste skapa enighet mellan människor och att religion måste överensstämma med vetenskap, forskning och förnuft.
– Kransnedläggningsceremoni vid Fadimes grav i Uppsala. Läs mer om organisationen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime.
Måndag 22 januari
– Vinets dag *
– Vasant Panchami, eller Saraswati Puja, eller Basant Panchami, guden Shivas natt. Detta är en populär indisk festival där man ber till Sarasvati, kunskapens, konstens och musikens gudinna. Firandet markerar början av våren och de flesta som firar bär gula kläder, som symboliserar både andlighet och färgen på grödor som börjar gro. Fira med Kheer – indisk rispudding med kardemumma och saffran.
Tisdag 23 januari
Onsdag 24 januari
– Alasitas – populär festival i La Paz, Bolivia, till Ekekos ära*, överflödets och lyckans gud från före inkarikets tid. Fira dagen med den populära rätten Plato Paceño från La Paz och het boliviansk salsa, Llajwa eller Llajua.
– Frufridagen* – Frufridagen infaller den 24 januari varje år och introducerades i början av 1950-talet av tv-legenden Lennart Hyland. På frufridagen är det männen som ska göra allt ”kvinnogöra”, männen ska denna dagen laga mat, tvätta och så vidare vilket på 1950-talet främst sköttes av kvinnor.
Torsdag 25 januari
Fredag 26 januari
Australiens nationaldag*, firas till minne av att brittiska båtar, The First Fleet, år 1788 anlände till Port Jackson, som nu är en del av Sydney hamnområde. Deras ankomst till Australien blev starten på den engelska kolonisationen av landet. Fira gärna dagen med australiska köttpaket eller Australiens nationalrätt lammstek och en pavlova efteråt.
Indiens nationaldag* – en av två firas den 26 januari för att Indiens nya grundlag antogs det datumet 1950. Den andra firar självständigheten från Storbritannien den 15 augusti. Indien har ingen officiell nationalrätt. Vi har valt en egen favorit – kyckling tikka masala. Tikka betyder bit och masala är den typiska indiska kryddbandningen garam masala. Eller en vegetarisk rätt som den goda rödalinsgrytan daal. Som efterrätt kan man till exempel göra Kulfi, indisk glass med pistagemandel.
Lördag 27 januari
– Internationella dagen till minne av förintelsens offer, (FN)*. Denna dag år 1945 befriades koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. Förintelsen som begrepp syftar på det systematiska folkmordet på över sex miljoner judar som nazisterna utförde under andra världskriget. Deras målsättning var att totalt utplåna det judiska folket.
Söndag 28 januari
Måndag 29 januari
– Veganpizzadagen* – den veganska kosten tar bort alla animaliska produkter såsom mejeriprodukter, kött, fisk, fågel, ägg, honungs- och vaxprodukter samt olika tillsatser av animaliskt ursprung. Här förmedlar vi ett recept på vegansk pizza.
– Ninevefastan (vissa ortodoxa). Det är en fasta som går tillbaka till händelser under pesten på 400-talet.