Det är så fantastiskt härligt att kunna plocka fram mandelmusslor från frysen och svänga ihop en bakelse till kaffet på ett kick. Men visst, lite pyssel är det innan kakorna landar på bakbordet. Det gäller att formarna smörjts väl in så att mandelmusslorna lätt faller ur när de vänts upp och ner efter gräddningen.
Cirka 45 mandelmusslor
2 dl mandel
4 bittermandlar
1,5 dl strösocker
200 g smör
1 ägg
4 dl vetemjöl
Gör så här:
- Skålla, skala och mal mandeln. (Skålla genom att lägga ner mandlarna i kokande vatten 1 minut, inte längre, då kan de lätt bli sega. Tryck sedan ur mandlarna ur skalet.)
- Rör socker och smör poröst.
- Blanda i mandel, ägg och mjöl och arbeta ihop till en deg. Låt den vila kallt ca 30 min.
- Sätt ugnen på 200°.
- Smörj formarna och tryck ut deg, ganska tunt i formarna.
- Grädda dem i nedre delen av ugnen tills de är guldgula, ca 8 min.
- Låt kakorna svalna lite. Stjälp upp dem på ”bakbordet” och lyft av formarna.
- Servera dem fyllda med vispad grädde och sylt eller bär. Fyllda med grädde och hjortronsylt blir mandelmusslorna en klassisk och lyxig bakelse till julkaffet.