När Kultursmakarna bjöd in till Indisk afton via Internationella Bekantskapers nätverk tackade ett dryga 15-tal personer med rötter i 10 olika länder ja. Sheela som föddes i Singapore av indiska föräldrar och numera bor i Älvsjö söder om Stockholm ledde kvällens matlag. Indisk husmanskost stod på menyn – röda linser med spenat, stekt vitkål med potatis och flortunna bröd. Eller som rätterna heter i Indien; Dhal med palak, dal och pappadam.
– Jag lagade mat som jag brukar laga hemma och det kändes som om alla var bjudna hem till mig och min man, säger Sheela.
Med en mor från norra Indien och en far från södra Indien fick Sheela lära sig laga mat från båda föräldrarnas hemtrakter. Och röda linser med spenat är en typisk rätt i norra Indien medan vitkålsrätten är vanlig i södra Indien.
– I södra Indien använder vi mycket kokosmjölk, riven kokos, kokosolja, tillägger Sheela.
– Jag stod bredvid spisen och lärde mig genom att observera hur rätterna tillagades, säger Sheela. Att följa recept var det inte tal om och inte heller att ställa frågor om hur tillagningen skulle gå till.
När Sheela kom till Sverige 1980 lagade hon mat på ett traditionellt sätt. Med åren har hon hittat sitt eget sätt att komponera, utveckla och förenkla matlagningen.
– Korna ger oss näringsrik mjölk och hjälper oss i lantbruket. Vi kan producera smör och yoghurt från mjölken. Varför ska vi slakta korna när de ger oss så mycket?
I södra Indien i januari är det skördefestival ”Ponggol”. Tidigt på morgonen går mammorna upp och kokar ris med mjölk och socker från sockerrör. Precis när solen går upp ska riset koka över så att det spiller över marken. På detta sätt tackar man Gud och jorden för skörden.
Denna dag badas korna och får en krans av blommor runt sin hals. Som tack för att de hjälpt människorna i lantbruket får korna vila.
Här förmedlar vi Sheelas recept för kvällen: