Huvudrätten i den vegetariska trerättersmenyn är Earth bourguignon och efterrätten Blåbärspannkakor med chokladsås.
Ingredienser (3-6 personer)
3 msk olivolja
1 msk kapris
juice från 1/2 citron
1 tsk honung eller agavesirap
1 finhackad vitlöksklyfta
1 knippe gräslök
2 tsk dijonsenap
salt och svartpeppar
400 g fast tofu eller fetaost
1. Blanda ihop alla ingredienser förutom kålen och tofun/fetaosten till en dressing.
2. Skölj kålhuvudet och skär det sedan i sex stycken klyftor, där vardera klyfta hålls ihop av stammen. Varje person kommer att serveras 1-2 klyftor beroende på hunger.
3. Tänd grillen med mellanmycket briketter och förbered för indirekt grillning. Alternativt förvärm ugnen till 220 grader.
4. Börja med att ge kålklyftorna ganska mkt färg på alla sidor över den direkta glöden, och för därefter över dem till den indirekta sidan och låt dem bli varma hela vägen igenom, ca 15 minuter till. Om kålen ska grillas i ugnen tar det ca 10 min.
5. Om du vill så kan du även grilla fetaosten eller tofun. Om du grillar tofu, så pressa först ut vätskan ur tofun genom att lägga den i press inlindad i papper en halvtimme. Låt den därefter ligga och dra i marinaden ett tag. Grilla därefter tofun eller fetaosten på hög värme ett kort tag så den får färg. Du kan lägga fetaosten på folie om den ramlar genom gallret för lätt, men då får du å andra sidan sämre färg.
Fler recept hittar du på www.javligtgott.se.