Grillad savoykål med kapris och citron

Denna förrätt ingår i WWF:s Earth Hour meny 2017 skapad av Gustav Johansson som driver den vegetariska matbloggen Jävligt Gott.
Huvudrätten i den vegetariska trerättersmenyn är Earth bourguignon och efterrätten Blåbärspannkakor med chokladsås.
WWF arbetar bland annat för att vi ska uppgradera våra matvanor, halvera köttkonsumtionen, men dubblera antalet gröna proteiner, alltså öka andelen vegetarisk mat på våra tallrikar. Samtidigt vill organisationen att vi ska och sluta slänga ätbar mat – det vinner både du och planeten på skriver organisationen på sin sida om Earth Hour och Biffen .

Ingredienser (3-6 personer)

Grillad savoykål med kapris och citron en del av Earth Hour-menyn 2017.
Foto: WWF

1 stort savoykålshuvud, ca 1,2 kilo
3 msk olivolja
1 msk kapris
juice från 1/2 citron
1 tsk honung eller agavesirap
1 finhackad vitlöksklyfta
1 knippe gräslök
2 tsk dijonsenap
salt och svartpeppar
400 g fast tofu eller fetaost
Använd gärna miljömärkta råvaror, och försök hitta närodlat om det går.
Gör så här:

1. Blanda ihop alla ingredienser förutom kålen och tofun/fetaosten till en dressing.

2. Skölj kålhuvudet och skär det sedan i sex stycken klyftor, där vardera klyfta hålls ihop av stammen. Varje person kommer att serveras 1-2 klyftor beroende på hunger.

3. Tänd grillen med mellanmycket briketter och förbered för indirekt grillning. Alternativt förvärm ugnen till 220 grader.

4. Börja med att ge kålklyftorna ganska mkt färg på alla sidor över den direkta glöden, och för därefter över dem till den indirekta sidan och låt dem bli varma hela vägen igenom, ca 15 minuter till. Om kålen ska grillas i ugnen tar det ca 10 min.

5. Om du vill så kan du även grilla fetaosten eller tofun. Om du grillar tofu, så pressa först ut vätskan ur tofun genom att lägga den i press inlindad i papper en halvtimme. Låt den därefter ligga och dra i marinaden ett tag. Grilla därefter tofun eller fetaosten på hög värme ett kort tag så den får färg. Du kan lägga fetaosten på folie om den ramlar genom gallret för lätt, men då får du å andra sidan sämre färg.

Servera rätten med smulad fetaost/tofu och genom att ösa marinaden över den grillade kålen och låt dra någon minut.
Fler recept hittar du på www.javligtgott.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *