Förrätten i den vegetariska trerättersmenyn är Grillad savoykål med kapris och citron och efterrätten Blåbärspannkakor med chokladsås.
5 dl rödvin (eller matlagningsvin)
7 dl vatten
2 msk grönsaksfond (helst brynt schalottenlöksfond)
1 msk kinesisk soja
4 msk tomatpuré
3,5 msk vetemjöl
ca 15 små steklökar
2 stora morötter
500 g medelstora skogschampinioner
5 lagerblad
1 tsk råsocker
2 tsk torkad timjan
1 dl hackad bladpersilja
Frivilligt: 1/2 tsk malen kryddpeppar
Frivilligt: 2 vitlöksklyftor
Frivilligt: 150 g rökt tofu
Salt och Svartpeppar efter smak
Rapsolja att steka i
1. Börja med att bryna köttsubstitutet (och om du vill, även den rökta tofun) i en stekpanna och lägg därefter över dem i en stor gryta.
2. Tillsätt mjöl, timjan, lagerblad och tomatpuré och blanda väl.
3. Tillsätt direkt därefter salt, peppar, (kryddpeppar), rödvin, socker, soja, vatten och fond.
4. Låt därefter koka under lock i 1,5 timme.
6. När grytan kokat i 1,5 timme tillsätter du morötterna. Låt koka i 10 minuter till.
7. Bryn under tiden löken och svampen i en stekpanna tillsammans med vitlöken (frivilligt) och tillsätt sedan dessa till grytan.
8. Rör om så att allt täcks och låt koka i 15 minuter till.
9. Smaka av med salt och peppar, tillsätt bladpersilja och servera!
Jättegott med en stor säsongsanpassad sallad och alla sorters potatis, gärna något som kan ta upp såsen.