Denna rätt ingår i WWF:s, Världsnaturfondens, officiella meny till Earth Hour 2016 som Gröna kassen tagit fram i samarbete med Viktor Ingemarsson. Rätterna är helt växtbaserade.
Läs mer om WWF och Earth hour här på WWF:s sajt och mer om Gröna kassen här.
Ingredienser för 2 personer:
Grönkålschips:
40 g grönkål
1 tsk rapsolja, kallpressad
1krm salt
12 grönpepparkorn
Soppa:
200 g potatis
50 g purjolök
1 msk tryffelolja
1/2 msk vinäger
3 krm salt
5 dl vatten
1 dl sojagrädde
Den här rätten går utmärkt att göra i förväg och chipsen tipsar Viktor Ingemarsson och rekommenderar att man gör i några dubbla satser, för de är så goda!
Gör så här:
Grönkålschips:
Sätt ugnen på 100 grader.
Ta bort de grövsta delarna på grönkålen och massera in oljan i bladen i en bunke.
Krossa pepparkornen i en mortel och krydda grönkålen med dem.
Sätt in grönkålen i ugnen i ungefär 25 minuter eller tills de är krispiga. Öppna luckan då och då så att ångan kommer ut.
Soppan:
Dela potatis och lök i mindre bitar och koka i vatten i cirka 20 minuter så att de blir mjuka. Tillsätt sojagrädden och mixa soppan slät med hjälp av en blender eller en mixerstav. Smaksätt med olja, vinäger och salt.
Servera soppan i skålar tillsammans med rikligt med grönkålschips.
WWF:s kommentar:
Soppan är en klimatsmart klassiker, som blir lyxig med hjälp av grönkålschipsen och tryffel. Grönkål borde vi äta mycket mer av, det är ett klimatsmart sätt att få gröna grönsaker på vintern.