Rödbetscarpaccio

Denna rätt ingår i WWF:s, Världsnaturfondens, officiella meny till Earth Hour 2016 som Gröna kassen tagit fram i samarbete med Viktor Ingemarsson. Rätterna är helt växtbaserade.

Läs mer om WWF och Earth hour här på WWF:s sajt  och mer om Gröna kassen här.

Ingredienser till 2 personer:

Rödbetscarpaccio Foto: Gröna kassen

Rödbetscarpaccio
Foto: Gröna kassen

2 st rödbetor (medelstora)
Saltrostade fröer
1 krm salt
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl pumpakärnor
1 msk vatten
Dressing
½ dl hallon, frysta eller färska
½ tsk citronjuice
½ dl rapsolja, kallpressad
Topping
50 g vegansk goudaost (permesan går också bra)
40 g ruccola
svartpeppar från kvarn
Gör så här:
Rödbetor
Börja med att koka rödbetorna i lättsaltat vatten i ungefär 20 minuter. Använd en sticka för se att de är klara – betan ska lätt falla av när du sticker den rakt igenom.
När rödbetorna är klara sköljer du dem med kallt vatten, och skalar dem i en kastrull med kallt vatten.
Ställ dem sedan i kylskåpet.
Dressing
Värm hallonen i en liten kastrull. När det fräst lite lätt tillsätter du oljan och citronjuicen och ställer sedan dressingen åt sidan.
Saltrostade fröer
Börja med att ta riktigt varmt vatten från en vattenkokare och mät upp en msk i ett decilitermått. Tillsätt sedan saltet och rör om tills det löses upp.
Hetta upp en panna och torrosta fröerna lite lätt. När de börjar få färg så sprid ut saltvattnet i pannan med fröerna och rör om snabbt med en stekspade.
Rosta lite till så att fröerna slutar att fräsa i pannan.
Montering
Skiva rödbetorna tunt på en mandolin eller med hjälp av en vass kniv. Placera ut rödbetsskivorna på två fina tallrikar och ta en sked och sprid ut dressingen.
Ta sedan några varv med pepparkvarnen över betorna. Fördela fröerna på betorna och lite på tallriken.
Gör små bitar av goudaosten och sprid ut även denna över tallrikarna.
Sist men inte minst: rulla ihop en liten boll av ruccola och placera den någonstans på betorna. Ge gärna ruccolan någon tesked olivolja först i en skål så blir ded lättare att forma.
WWF:s kommentar:
Ett klimatsmart recept, vi borde äta mycket mer rotsaker. Här görs rödbetorna till en lyxig rätt med hjälp av frön, topping och ruccola.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *