Nja. Riktigt så enkelt är det inte, men det finns nu studier som visar att personer med fetma och typ 2-diabetes som går ner i vikt kan förbättra hjärnans aktiveringsmönster vid minnestester. De normaliserar även omsättningen av stresshormonet kortisol. Det visar en studie från Umeå Universitet.
Andreas Stomby, doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, Umeå universitet. som gjort forskningen, konstaterar att viktnedgång hos överviktiga personer med och utan typ 2-diabetes kan leda till ökad aktivering i hjärnområden som är viktiga minnesfunktioner. Viktnedgång leder också till en normalisering av omsättningen av stresshormonet kortisol, som tidigare visats vara kopplat till övervikt och typ 2-diabetes. Det var ingen skillnad mellan så kallad stenålderskost eller kost enligt de Nordiska Näringsrekommendationerna. Andreas Stomby fann heller ingen tilläggseffekt av intensiv konditionsträning.
– Vi vet att flera livsstilssjukdomar kopplade till fetma, inklusive typ 2-diabetes, ökar risken att drabbas av demenssjukdom. Avhandlingen stärker hypotesen att stresshormonet kortisol kan vara en länk mellan fetma, typ 2-diabetes och förändrad hjärnfunktion. Dessutom talar studierna för att omsättningen av kortisol och hjärnans funktion kan förbättras av livsstilsförändringar, säger Andreas Stomby.
Vidare visar Andreas Stomby att höga nivåer av kortisol är kopplat till strukturella förändringar i hjärnans främre delar, samt att det finns ett samband mellan höga kortisolnivåer och sämre långtidsminne vid typ 2-diabetes.
– Detta skulle kunna tala för att minskad exponering för stresshormon kan vara en länk mellan livsstilsförändringar och positiva effekter på hjärnans struktur och funktion. Om dessa förändringar kan ha gynnsamma effekter på minnesfunktion över tid och därmed minska risken att drabbas av demenssjukdom bör studeras i framtida forskning, säger Andreas Stomby.