Tänk så mycket det finns att uppmärksamma och fira här i världen – både högt och lågt. Framöver finns två nyår – för hinduer och muslimer – och sex nationaldagar i almanackan, samt FN-dagen och flera religiösa högtider, liksom så profana högtider som chokladmuffinsens, hackkorvens och potatisens dagar.
Den gångna veckan har vi publicerat ett reportage om Mångkulturellt centrum i Fittja i södra Stockholm, som är ett öppet kulturhus och mötesplats för forskning och konst kring migration samt social och kulturell mångfald. Vi har även berättat om Spaniens nationaldag och att det faktum att Columbus hittade Amerika firas av många och inte alls av andra.
Thanksgiving i Kanada firas långt före Thanksgiving i USA och är en helgdag utan större stress –helgdagen infaller den andra måndagen i oktober har vi också skrivit om. Även Räkans väg till mackan samt ett recept på smarrig räkmacka med hemlagad majonnäs har vi publicerat.
Vi har berättat att forskare i Lund undersöker om D-vitamin kan hjälpa till att förebygga självmord.
På fetaostens dag tipsade vi om Fetaostgratinerad laxfilé med rödbetsrisotto. Vi har även berättat om Måltidens dag, den tredje torsdagen i oktober.
I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:
Fredag 17 Oktober
– Internationella dagen för utrotande av fattigdom.
– Simchat Torah – Torahfesten (judar). Årets läsning av Torahn avslutas och man börjar om på nytt. Torahrullarna bärs sju varv runt synagogan under sång och dans.
Lördag 18 Oktober
– Chokladmuffins dag – Här förmedlar vi ett recept från Tasteline på Chokladmuffins med chokladbitar – som kan passa bra till Chokladmuffinsens dag.
Söndag 19 Oktober
Måndag 20 Oktober
– Guru Granth Sahib-dagen (sikher). Den tionde gurun beslutade 1708 att skriften hädanefter skulle ses som sikhernas guru eller andliga ledare. Därför behandlas Guru Granth Sahib som en levande människa som väcks varje morgon och läggs till vila varje kväll i en himmelssäng, berättar Multireligiösa almanackan.
Tisdag 21 Oktober
Onsdag 22 Oktober
Torsdag 23 Oktober
Ungerns nationaldag, den tredje vid sidan av 15 mars och 20 augusti. Ungerns nationalrätt gulasch ska egentligen vara den krämiga rätten i mörkröd sås Pölköt.
– Diwali (Dipavali, Deepavali) – Ljusfestivalen (hinduer, sikher). Denna högtid firar ljusets seger över mörkret samt bland annat till minne av guden Ramas återkomst från fångenskapen hos demonen Ravana. Under diwali utförs också ritualen till gudinnan Lakshmis ära. Över hela Indien tänds små oljelampor, vars ljus symboliserar det eviga och andliga hos människan. Diwali skulle nästan kunna kallas sötsakernas festival också – gör till exempel desserten Halva på morot eller Kheer – indisk rispudding med kardemumma och saffran för att fira ljusfestivalen.
Fredag 24 Oktober
Zambias nationaldag (firar självständighet från Storbritannien 1964)
– FN-dagen
– Världsdagen för information om utvecklingsfrågor
– Vikram – nyår (hinduer). Det finns två officiella nyår i den hinduiska kalendern – Vikram Samvat och Shaka Samvat.
– Al-hijra – nyår (muslimer). År 1 i den muslimska kalendern (622 enligt västerländsk tideräkning) utgår från när Muhammed utvandrade till staden Medina. Denna händelse markerar när islam börjar spridas över världen. Vid nyåret berättas om Muhammeds liv, och bön är viktig. Det blir år 1436, berättar Multireligiösa almanackan.
Lördag 25 Oktober
Kazakstan (firar Republikens dag)
– Hackkorvens dag
– Världspastadagen – vi har flera tips på goda pastarätter, till exempel Pasta med fetaost och spenat och Pasta med kantarell och Serranoskinka.
Söndag 26 Oktober
Österrikes nationaldag (firar neutralitetsdagen, 1955)
– Potatisens dag – fira dagen med Fröken Larssons råraka med kallrökt lax.
Måndag 27 Oktober
Saint Vincent och Grenadinerna (firar självständighet från Storbritannien 1979)
Turkmenistan (firar självständighet från Sovjetunionen 1991)