Pasta al Pomodore – pasta med tomatsås passar utmärkt när man är sugen på något italienskt. Det kan man ju vara när det är Italiens nationaldag den 2 juni, eller när som helst.
Italiens nationaldag* – firar att landet blev republik 2 juni 1946. Italiens nationaldag är värd att fira med en äkta italiensk Pasta al Pomodore – pasta med tomatsås. Eller kanske med en pizza från Ligurien. Eller varför inte med Gnudi di Maremma som gärna tillreds i den toscanska regionen Maremma.
Ingredienser till 3 portioner:
240 g pasta – spagetti eller penne
en halv dl olivolja
1 burk krossade eller skalade tomater (400 g)
2 skalade och delade vitlöksklyftor
1 liten röd chilifrukt, grovt skuren
1 lagerblad
en halv fint skuren morot
en halv fint skuren selleristjälk
2 msk hackad färsk basilika
2 msk hackad bladpersilja
½ – 1 tsk salt
1 tsk socker
½ dl vitt vin
riven parmesan
Gör så här:
- Täck bottnen av en kastrull med olivolja.
- Fräs chili och vitlöksklyftor så att dessa får färg.
- Tillsätt vin, tomater, grönsaker, kryddor, salt och socker. Låt såsen koka lugnt under lock i minst 30 min. Såsen ska bli tjock. Låt den ev. mot slutet koka ihop utan lock.
- Koka pastan ”al dente” och servera med riven parmesan.