På nässlans dag – den första söndagen i maj – känns det självklart att avnjuta vårens i särklass godaste primör i form av en nässelsoppa. Tag med handskar och sax ut i naturen och plocka ett par liter späda nässlor. Om nässlorna hunnit växa till sig går det bra att använda bara den översta bladställningen. Soppan tar bara 20 minuter att tillreda.
4 portioner
2 l nässlor
1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 msk smör
3 msk vetemjöl
1 dl grädde
4 hårdkokta ägg
Gör så här:
- Koka nässlorna i vatten i 15 minuter. Ha locket på.
- Låt sedan nässlorna svalna och krama ur vätskan.
- Spara vätskan från kokningen.
- Hacka dem och knåda ihop en ”kula” av smör och mjöl.
- Koka upp nässelspadet igen och lägg i 1-2 buljongtärningar.
- Tillsätt mjöl och smör-kulan .
- Rör om och låt koppan småkoka i ca 5 minuter.
- Lägg i nässelhacket och grädden.
- Servera med två ägghalvor i varje sopptallrik.
En smörgås med gravad lax som tillbehör är perfekt.