För 4-8 personer:
Gör så här:
1. Skrapa ur en vaniljstång och spara fröna. Koka upp den urgröpta vaniljstången med mjölk, ½ dl socker och en nypa salt i en kastrull. Låt mjölkblandningen svalna i ungefär en timme.
2. Förbered en stålskål som du ställer i en annan skål fylld med is och vatten. Häll grädden och vaniljfröna i skålen.
3. I en annan skål, vispar du ihop äggulor, kryddor och resterande socker. Värm mjölkblandningen och häll den försiktigt lite i taget över äggblandningen. Häll över alltsammans i kastrullen och koka tills det blir så tjockt att det täcker en träsked.
4. Häll smeten i grädden som du har i stålskålen. Vispa tills smeten är kall. Så här långt kan du förbereda dagen innan glassen ska ätas.
5. Ta bort vaniljstången och frys smeten i en glassmaskin.
6. Krossa pepparkakor och blanda i så många som du vill i glassen.