Chokladbollar är många barns favorit. Det är enkelt att röra ihop ingredienserna och de gräddas inte i ugnen, så de är ofarliga ur den synpunkten. Huvudingredienserna är matfett, havregryn, socker och kakao. Ofta garneras de med kokosflingor, pärlsocker eller strössel. Den 11 maj är det Chokladbollens dag.
Bakverket kallas även för havreboll eller kokosboll. Fast kokosboll kallas även chokladöverdragna skumbollar som inte går att göra hemma, i alla fall inte lika lätt. Tidigare kallades bakverket för ”negerboll”, men eftersom ordet ”neger” numera uppfattas som nedsättande rekommenderar Språkrådet i Sverige och Svenska Akademien att inte kalla bakverket så.
1.Rör ihop matfett och strösocker.
2.Blanda i kakao, vaniljsocker, kaffe och därefter havregryn.
3.Rör ihop allting till en ordentligt blandad deg.
Servera chokladbollarna kalla. (Då blir bollarna mindre kladdiga och chokladsmaken blir mer distinkt – rumsvarma bollar kan
smaka jolmigt.)
Här är våra barns väl tummade favoritrecept:
•Innan man börjar rulla bollarna kan man fukta sina händer; då fastnar inte smeten så lätt.
•Pärlsocker eller kokos kan ersättas med något annat, exempelvis strössel.
•Man behöver inte följa receptet exakt; vissa tar till exempel inte med kaffe och vissa har kokos i smeten/degen. Man kan provsmaka ofta, så att man får den som man vill.
•Tillsätt smält choklad i smeten för en lite lyxigare variant.
•Lägg pärlsocker (eller kokos el dyl) i en behållare som går lätt att stänga. Rulla sedan en chokladboll, lägg den i behållaren, sätt på locket, och skaka lådan (försiktigt). Snabbt, effektivt och inte så kladdigt.