Ärtsoppa är klassisk husmanskost i Sverige och har ätits i landet åtminstone sedan 1200-talet. Så det kan mycket väl hända att det vankades ärtsoppa när Mickelsmäss firades. Mickelsmäss var en gång i tiden en av de viktigare högtiderna, jämförbar med julen. Dagen är också känd som höstens stora marknadsdag och en dag för fest och dans.
Vid Mickelsmäss skulle skörden vara bärgad och boskapen togs hem från fäbodarna. På kvällarna var det åter tillåtet att tända ljus. Det var också nu som årets enda möjlighet för tjänstefolk att flytta och byta anställning inföll.
Ingredienserna till ärtsoppa är gula ärtor, spad från kokt fläsk, lök och kryddor som ofta är peppar, senap, timjan och mejram. Ärtor lagades traditionellt över öppen eld i en stor kittel.
Torsdagsmat
Ärtor med fläsk har varit klassig torsdagsmat i Sverige. Anledningen är sannolikt att fredagen under katolsk medeltid var fastedag. Sådana dagar brukade föregås av en stadig festmåltid. Kokt, salt fläsk var en bas i medeltidens kokkonst och ärtorna var ett festligt alternativ till kål och rovor som till vardags var det vanliga tilltugget till fläsket.
Det finns även en tradition att servera varm punsch till ärtsoppa. Det finns ingen dokumenterad förklaring till det, men troligen härstammar skicket från 1700-talets officersmässar, där punschen sades minska ärtinducerade väderspänningar. Denna tradition upptogs av nationalromantiska studenter i samband med 1800-talets nationalism där punsch konsumerades friskt. Efterrätten till ärtsoppa är traditionellt någon form av pannkaka med sylt.
Henrik Mattsons recept
Här förmedlar vi kocken Henrik Mattssons recept på Ärtsoppa från hans sajt http://receptfavoriter.se
Så här skriver han: Ärtsoppa är billig, god, lättlagad och nyttig mat. Klassisk svensk ärtsoppa. Man kan utesluta fläsket för vegetarisk ärtsoppa (tillsätt då mer salt och en till lök).
Koka gärna en lite större omgång ärtsoppa. Ärtsoppa håller sig länge i kylen och kan såklart frysas in.
Servera ärtsoppa med senap och knäckebröd. Öl eller mjölk är gott att dricka till. Punsch är klassiskt.
Färsk timjan eller mejram kan man garnera ärtsoppan med.
Om du gillar skivat fläsklägg till ärtsoppan så kan du koka fläsklägget i 3 timmar med två lagerblad, 5 vitpepparkorn samt 1 tsk salt. Ta upp fläsklägget på tallrik. Spara buljongen till ärtsoppan och ersätt motsvarande del av vattnet i receptet. Plocka av köttet från fläsklägget samt skiva det och servera till ärtsoppan tillsammans med övrigt fläsk.
6 portioner ärtsoppa
• Förberedelse: 1 dag
• Tillagning: 2 tim 30 min
• Klart på: 1 dag 2 tim 30 min
Ingredienser
• 0,5 kg gula ärter
• 1,5 liter vatten till kokning
• 250 g rimmat sidfläsk
• 2 gula lökar
• 2 morötter (valfritt)
• 1 tsk torkad timjan
• 1 tsk torkad mejram
• 1 lagerblad
• 5 kryddpeppar
Tillagning
1. Lägg ärtorna i blöt över natten övertäckta i en stor kastrull eller skål.
2. Häll av och lägg i en stor kastrull, tillsätt vatten och börja koka.
3. Skiva eller hacka lök och tillsätt den. Skala och tärna morot och tillsätt.
4. Lägg i fläsk och kryddor.
5. Koka ärtsoppan under lock i 1,5 timmar på medelvärme – rör om då och då.
6. Ta upp fläsk och skär i kuber och lägg tillbaks.
7. Smaka av ärtsoppan med kryddor som timjan, vitpeppar, mejram och salt.
8. Blir ärtsoppan för tjock tillsätter du lite mer vatten. Kött eller grönsaksbuljong kan man också smaksätta med, dock sparsamt.
9. Servera ärtsoppan med senap. Grovkornig söt senap tycker jag är godast.
Källor:
http://receptfavoriter.se
https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%84rtsoppa
http://www.artsoppa.se/historia/