Saffran och adventstiden hör ihop. Gör en god adventskaka med saffran och njut. Saffran är julens krydda nummer ett. Numera använder vi den i alla möjliga sammanhang. Se dock upp så att du verkligen får saffran och inte något falskt hopkok. Dessutom är saffran numera en alternativ gröda för tidigare opiumodlare i Afghanistan.
Ingredienser:
- 1 paket saffran 0,5 gram
- 1,5 dl mjölk
- 100 g mjukt smör eller margarin
- 3 dl strösocker
- 3 små ägg eller två stora ägg
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 50 g mandel
- En sockerkaksform, gärna rund med löstagbar botten
- Ströbröd att bröa formen med
- 0,5 dl florsocker att garnera med
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Koka mandeln i vatten ett par minuter och tag av skalet.
- Mortla eller mal mandeln.
- Stöt saffranet i en mortel med någon tsk av sockret.
- Rör smör och socker poröst med elvispen i ca 3 minuter.
- Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
- Tillsätt saffran och vispa ner mjölken lite i taget.
- Blanda mjöl och bakpulver i en skål.
- Rör ner det i äggblandningen till en jämn smet.
- Tillsätt mandeln.
- Smörj och bröa en sockerkaksform, cirka 24 cm diameter eller annan form.
- Häll i smeten och grädda saffranskakan i ca 45 minuter. Täck ev. med ett smörpapper eller folie om den börjar bli för bränd på toppen. Stick en provsticka i mitten och baka eventuellt vidare några minuter om stickan är kladdig på toppen och kakan ej bakt klart.
- Ta ut kakan och låt den svalna innan servering.
- Om du vill ha en bild kan göra ett hjärta eller någon annan figur i papper och fästa den med en knappnål. Sikta sedan över florsocker och skär upp bitar samt servera.