Internationella Bekantskaper ordnar möten mellan personer som vill lära sig svenska och personer som talar svenska. Med samtal som metod skapas möten mellan människor med olika bakgrunder.
– Visionen är ett Sverige där alla är bekväma i det svenska språket och delaktiga i samhället, säger Pelle Friman, grundare av den ideella föreningen. Att kunna tala svenska gör det lättare att vara delaktig i den svenska vardagen och bli valbar på den svenska arbetsmarknaden.
Syftet är att hjälpa invandrare med det svenska språket, men också att skapa mötesplatser för människor med olika språk och kulturell bakgrund. Två kvällar i veckan arrangerar föreningen språkkaféer och flera gånger i månaden sker andra informella träffar i och runt Stockholm. Facebook utnyttjas flitigt för att knyta ihop människor med aktiviteter.
Det handlar inte bara om språkträning. Det handlar också om att lära känna Stockholm och den nya svenska geografin. Det handlar om att våga vidga sin komfortzon.
– Många av de invandrare som bor i förorterna som Internationella Bekantskapers aktiva träffar känner sig osäkra på att lämna sina invanda miljöer, säger Pelle. Många har nästan ingen kontakt alls med det svenska språket.
– De tittar sällan eller aldrig på svensk TV, utan nästan uteslutande på kanaler med det egna hemspråket. De träffar inga svenska vänner och hemma talar de sitt modersmål. Utflykterna kan gå till olika muséer och slottet, Gamla stan, Skansen och Stockholms Kulturhus är återkommande utflyktsmål.
Men huvuddelen av aktiviteterna sker på skolor eller i områden med många nyanlända. Ett exempel är SFI Västerort i Tensta där volontärer via Internationella Bekantskaper stöttar som medpratare under lektioner, läxhjälp och svenska för småbarnsföräldrar.
Det sammanlagda antalet medpratare i Stockholm är ca 80 personer och med deras hjälp når vi ut till ca 350 elever varje vecka.
– Vi samarbetar för närvarande med skolor i Högdalen, Tensta, Vällingby och Skanstull, säger Pelle. Sedan vårterminen 2014 har vi även ett samarbete med en SFI-skola i Uppsala, där ett 20-tal volontärer ingår.
Internationella Bekantskaper är också engagerade i språkstöd till gymnasieungdomar i S:t Eriks och Enskede gårds gymnasier. I dag är 60 språkstödjare engagerade och 190 elever får språkstöd. Eleverna får träffa många vuxna med olika yrkesbakgrunder som också verkar som bra förebilder.
Det är lärarna som planerar vilka ämnen eller material samtalen ska utgå ifrån. Och Internationella bekantskaper, som organiserar medpratarna och språkstödjarna, önskar en viss struktur från lärarnas håll för att samarbetet ska fungera.
– Vi jobbar gärna med engagerade lärare som ser ett pedagogiskt värde i det här, som överstiger det merarbete som samarbetet med oss innebär för lärarna, säger Pelle.
Internationella bekantskaper samarbetar också med kaféer på olika platser i Stockholm där det finns möjlighet att öva svenska språket. På Södermalm finns Dynamo som drivs av den ideella förening Demokratipiloterna. Det händer att man i samband med helgutflykterna träffas här före eller efteråt.
Det finns också planer på att återuppta föreningens internationella matlag som för ett par år sedan träffades i Dynamos kök varannan vecka och lagade ”husmanskost” från olika delar av världen. Som vid alla mindre aktivitetsgrupper under Internationella Bekantskapers paraply behövs ett par nyckelpersoner som skulle kunna hålla i trådarna för ett sådant matlag. Kontakta Pelle Friman om du är intresserad av att delta som samordnare.
Alla är välkomna att delta
En av våra medpratarklasser förlägger en lektion i månaden till Etnografiska museet. Vid varje tillfälle ger museets engagerade pedagoger klassen och dess medpratare en kort visning av en utvald del av en aktuell utställning och därefter sker medpratarsamtalen i olika mindre grupprum på museet.
På Medelhavsmuseets kafé – Bagdad kafé – hålls ett av föreningens svenskspråkiga språkkaféer en gång i veckan. Språkkaféerna leds av svensktalande personer som fungerar som samtalsledare och stöd. Kaféerna är ett kul sätt att använda svenska språket i en avslappnad miljö.
Även Historiska museets kafé viker en dag i veckan till språkutveckling. Här kan man träffa nya bekanta, prata och fika! På språkkaféet finns medpratare som fungerar som samtalsledare. Ingen föranmälan behövs, det är gratis och bara att droppa in.
Språkkaféerna är gratis och öppna för alla som vill träna sin svenska.
Flera av medlemmarna i den stockholmsbaserade irakiska kvinnokören ”Tigris fåglar” finns med bland de gästtalare som Internationella Bekantskaper samarbetar med. Vid flera tillfällen har representanter från kören kommit till SFI Västerorts klasser och talat mycket inspirerande om sin väg in i det svenska samhället.
Fick Nelson Mandela-priset
Pelle grundade Internationella Bekantskaper för sju år sedan. 2011 fick Pelle ta emot det årliga Nelson Mandelapriset som delas ut av Stockholms Stad för hans arbete med Internationella Bekantskaper.
Pelle var tidigare själv SFI-lärare. Numera jobbar han på heltid med Internationella Bekantskaper. Han berättar att utmaningarna inom undervisningen är gigantiska. Många nyanlända tränar svenska enbart på lektionerna. Sedan går de hem och pratar på sitt eget modersmål.
Med oro såg han hur samhället blev allt mer främmande för flera av dem. Många kände sig uppgivna och blev deprimerade när de insåg svårigheterna med att få ett jobb. Pelle blev alltmer frustrerad och tänkte att en del av lösningen kunde vara att människor med svenska språkkunskaper kunde komma till skolan och hjälpa till med språkträningen. Idag berörs ca 1200 personer av verksamheten varje vecka. Medpratarna är ofta nyblivna pensionärer eller studerande som jobbar utan ersättning.
Läs mer>
Internationella Bekantskaper
Internationella Bekantskaper på Facebook