Mättare med havreberedning

Vår livsstil gör att många får problem med hälsan. Havre innehåller fett och havreolja har en speciell sammansättning. En ny studie visar att den ger en bra mättnad.

Övervikt och fetma är ett växande problem i vårt samhälle. För att gå ner i vikt behövs livsstilsförändring och minskat energiintag. Det vill säga äta mindre och öka fysisk aktivitet. Att leva fel har sina konsekvenser.

– Om vi ständigt äter energirik mat och samtidigt rör oss för lite blir våra mättnadssignaler avtrubbade, säger Lena Ohlsson, forskare vid Lunds universitet.

Havrebild lånad av den engelska Wikipedia

Havrebild lånad av den engelska Wikipedia

Med olika typer av functional foods kan vi påverka ämnesomsättningen och förstärka våra mättnadssignaler.

– Högre halter av mättnadshormoner har i flera tidigare studier visat sig ha samband med mättnad och ett lägre energiintag, säger Lena Ohlsson.

Hon har i ett samarbete med Härröd Research och Swedish Oat Fiber AB har tagit fram en speciell havreolje-beredning i en vanlig frukost. Forskarna fann att halterna av tarmens mättnadshormoner steg mer med havreolje-beredningen än med placebon 3-7 timmar efter måltiden.

Hon tror att den havreolje-beredning som de testat har goda förutsättningar för just detta, det vill säga att man känner sig mätt längre och därför får lättare att avstå överätning.

– Våra resultat talar för att havreolje-beredningen kan bli ett verkningsfullt kosttillskott, som på ett hälsosamt sätt stödjer minskat energiintag. Det behövs dock fler studier, som bekräftar våra resultat och ytterligare kartlägger mekanismerna.

34 friska personer deltog i studien.

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *