I Zambia äts nshima morgon, middag och kväll – säkert även på nationaldagen 24 oktober. Nshima är en slags majsgröt gjord på vit majs och är en vanlig rätt i både Zambia och Malawi som serveras med olika tillbehör. En annan mycket vanlig rätt i Zambia är ifisashi, en rätt som lagas med vilken grönsak du än hittar – men spenat och jordnötter ska dominera, tycker Vera Abitbol på sajten 196flavors.
Zambia ligger i södra Afrika med grannländerna Demokratiska republiken Kongo i norr, Tanzania i nordöst. Malawi i öster, Moçambique, Zimbabwe, Botswana och Namibia i söder samt Angola i väster. Lusaka är huvudstaden i detta land med 16,5 miljoner invånare.
Regnbågsköket kallas ibland det i Sydafrika och de angränsande länderna, eftersom så många kök har influerat maten. Indiska, malaysiska, kinesiska och europeiska invandrare såväl som afrikanska kulturer har alla blandats.
Det zambiska köket är baserat på nshima, som brukar ses som landets nationalrätt. Det mycket finmalda mjölet rörs länge med kokande vatten tills det blir som en tjock deg.
– Nshima kan ätas lätt sötad med mjölk som en gröt till frukost. Till andra måltider serveras det som tillbehör, som bröd, och äts med fingrarna, berättar Vera Abitbol.
Även i många andra afrikanska länder äts denna majsgröt som har många namn beroende på vilka språk och dialekter som talas där.
Ingen måltid utan nshima
I zambisk kultur räknas en måltid komplett endast om den innehåller nshima. All annan mat som äts mellan två måltider räknas antingen som snacks eller ersättning, men räknas inte som måltid.
– Om du träffar en zambier och frågar honom om han ätit kommer han att svara ”nej” om han inte fått nshima än den dagen, även om han ätit en stor talrik grönsaker eller jordnötter. För zambier är att laga nshima en känslofull sysselsättning med otaliga ritualer, sånger och sedvänjor.
Ifisashi också populärt
En annan rätt som äts mycket i Zambia – som självfallet äts med nshima – är ifisashi. Spannmål som hirs, sorghum, ris, kassava eller yam är andra tillbehör som äts med ifisashi.
Ifisashi kunde nästan ha ett efternamn: ”ingenting får förfaras, allt bör förbrukas”. Det här är en maträtt som du kan laga mat med vilken grönsak du än hittar men också – och särskilt med bladverket. Hur som helst bör den dominerande ingrediensen i denna maträtt vara spenat och jordnötter. Andra grönsaker som kan ingå år tomater, lök, sötpotatis, okra, pumpor, kassava samt de bladverk som hör till.
– Jag gillade ifisashi och särskilt de rostade jordnötterna ovanpå grönsakerna. Jag rekommenderar starkt denna maträtt till alla som letar efter originalitet men också för vegetarianer och veganer, skriver Vera Abitbol och tillägger att man inte ska låta sig avskräckas av hur rätten ser ut.
Här förmedlar vi hennes recept på Nshima och på Ifisashi
Recept på Nshima
Ingredienser för fyra personer
1 l majsmjöl eller hirsmjöl
2 l vatten
salt
Gör så här:
Koka upp saltat vatten i en stor kastrull.
Sänk värmen till medelhög och vispa ner lite mjöl i taget så att det inte blir klumpar.
Rör hela tiden tills det blir en tjock gröt.
Fortsätt att koka på låg värme i ytterligare 3-4 minuter, rör gröten samtidigt tills den har konsistensen av en tjock, slät och lätt elastisk deg.
Forma dem till bollar eller avlånga rullar.
Recept på Ifisashi
Ingredienser för fyra personer:
450 gram rostade jordnötter
1 lök, hackad
2 tomater, i tärningar
225 g pumpa, i tärningar
450 gram spenatblad
5 kålblad, finhackade
1 sötpotatis, i tärningar
2,5 dl jordnötsolja
2,5 dl vatten
Salt och peppar efter smak
Gör ifisashi så här:
Fräs löken på medelhög värme en stund.
Tillsätt tomaterna och jordnötterna.
Tillsätt resten av grönsakerna, olja och vattnet efter några minuter.
Låt koka på hög värme i 10 minuter.
Sänk värmen och låt sjuda sakta i 30 minuter, rör om regelbundet tills det blir en tjock gryta eller sås, vätskan reducerats och grönsakerna är mjuka.
Smaka av med salt och peppar.
Servera varmt med nshima.
Källor:
https://www.196flavors.com/zambia-ifisashi-and-nshima/
https://www.foodetc.se/Zambia.htm
https://sv.wikipedia.org/wiki/Afrikanska_k%C3%B6ket
2 comments for “Nshima äts jämt i Zambia”