Denna färska tomatsås gör vi ofta. Den går fort att göra och är omtyckt av alla – men ta inte en honung med särpräglad smak. Kanske en lämplig rätt till Tomatsåsens dag, som infaller den 9 mars. Läs mer om Tomatsåsens dag här. Även den 20 augusti, när det är honungens dag, kan denna rätt passa.
Ingredienser till 4 portioner:
¾ kg solmogna tomater (gärna plommon eller någon extra smakrik)
1 färsk gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk smör- & rapsolja
(1 dl vatten)
1 grönsaksbuljongtärning
1 krm svartpeppar
1 tsk honung (utan särpräglad smak)
1 kruka basilika
½-1 tsk salt
1 dl mellangrädde
Till serveringen: 2 paket färsk pasta + riven parmesan
Gör så här:
1. Skär tomaterna i bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i smör- och rapsolja i en kastrull.
2. Rör i tomater (vatten) buljongtärning, peppar och honung.
3. Låt såsen koka utan lock i ca 10 minuter.
4. Hacka basilikan och rör ner i såsen. Smaka av med salt. Blanda ner grädden.
Servera med färsk pasta och toppa med riven ost.
1 comment for “Färsk tomatsås”