Minnesdag för förintelsen av romer

Den 2 augusti är en officiell minnesdag för förintelsen av romer under andra världskriget. Det är, Soraya Post ledamot av Europaparlamentet för Feministiskt initiativ, som har drivit frågan i EU-parlamentet för att där erkänna och hedra minnet av förintelsen av romer.

Romerna glöms ofta bort när befrielsen av koncentrationslägret Auschwitz högtidlighålls den 27 januari varje år, det säger Soraya Post till DN den 26 mars i år. Därför behöver romerna en egen dag. Hon säger vidare till tidningen att vi måste komma till rätta med antiziganismen, den särskilda form av rasism som romer i dagens Europa utsätts för.

– Då räcker det inte med socialpolitik, det handlar om 700 år gamla fördomar, förklarar hon.

300px-Bundesarchiv_R_165_Bild-244-70,_Dr._Robert_Ritter_bei_Blutabnahme

Rasforskaren Robert Ritter tar ett blodprov på en romsk kvinna, cirka 1936/1940. Foto: Wikipedia

Under andra världskriget mördades en halv miljon romer. Detta är ofta bortglömt när offren för nazismens brott uppmärksammas. På Forum för levande historias webbplats kan man läsa att i Auschwitz-Birkenau upprättades en särskild avdelning där som mest cirka 20 000 romska fångar från stora delar av Europa hölls. I år är det 71 år sedan den så kallade Zigenarnatten, då samtliga kvarvarande romska fångar dödades.

Enligt Wikipedia är Porajmos, eller Porrajmos, en romsk benämning på nazisternas folkmord på romer under förintelsen. Porajmos betyder uppslukande, förtärande. Termen Porajmos, som kan ses som en motsvarighet till judarnas Shoah. De första deportationerna av romer till koncentrationsläger skedde 1938 då 700 personer fördes till Dachau, Buchenwald, Sachsenhausen och KZ Lichtenburg.

Den 16 april berättar Soraya Post för Sveriges Radio att hon nu hoppas att EU:s medlemsstater också kommer att börja uppmärksamma minnesdagen för förintelsen av romer.

– Nu får man jobba fram mot att medlemsstaterna tar åt sig detta. Det här är vad parlamentet har beslutat. Man måste göra upp med historien för att kunna få en bättre framtid. Man måste inte leva kvar i historien men man måste göra upp med historien, och detta ger kanske ett utrymme för det.

Soraya_Post_FI_pressfoto

Det är, Soraya Post ledamot av Europaparlamentet för Feministiskt initiativ, som har drivit frågan i EU-parlamentet för att där erkänna och hedra minnet av förintelsen av romer. Bild: FI

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *