Att laga gum till julbordet tillhör traditionen för många med anor från fäbodliv. Fäbodlivet var tidigare en viktig del av tillvaron. Varje gård hade en eller flera fäbodar dit familjer flyttade med sin djur för att ge dem friskt sommarbete. Fäbodprodukter som smör, ost, messmör, gum och flötgröt tillverkades och kan fortfarande köpas på marknader och hembygdsdagar. Här är ett recept på gum – en färskost från Härjedalen.
Cirka 3 liter färdig gum
10 l mjölk (helst opastöriserad inköpt av en lokal bonde)
3 msk ostlöpe (finns att köpa på apotek)
2 st kanelstänger
3 dl grädde
Cirka 1 dl maizenamjöl
1 burk gammeldags messmör
Gör så här:
- Värm upp mjölken till 37 grader.
- Tillsätt 3 msk ostlöpe.
- Låt stå i cirka en halvtimme tills vätskan stelnar.
- Rör sönder ostmassan med en kraftig stålvisp. Dela massan ordentligt. Det kan krävas upprepad behandling med vispen.
- Lägg i kanelstängerna.
- Lägg sedan en tallrik upp-och-ned på grytans botten. Detta är ett knep som för att minska risken att ostmassan bränns vid och kokar över (tallriken vibrerar och släpper ut övertryck från grytan).
- Låt ostmassan koka utan lock i 4-5 timmar tills vasslan försvunnit och ostmassan fått en lite brunaktig färg.
- Blanda i en burk gammeldags messmör.
- Gör sedan en redning av grädde och maizenamjöl och koka upp på låg värme tills ostmassan tjocknar. Smaka eventuellt av med lite socker eller vaniljsocker.