EU-parlamentet snabbspolade fattigdomen

Den 16 oktober är det Världshungerdagen. Den 17 oktober är dagen för utrotande av fattigdom. Den senare uppmärksammades med armbågen av parlamentet. Att EU behöver kavla upp ärmarna för att ta tag i alla sina utmaningar blev glasklart efter Enrico Lettas anförande.

EU-parlamentet funderar på fattigdom och hunger. Foto: Helene Götberg

Alla dagar i våra liv är viktiga. Men vissa dagar behöver vi fundera lite extra på hur vi lever våra liv och om tillståndet i världen. Den 16 oktober är det Världshungerdagen, World Food day. Just den dagen vill påminna oss om att behoven och utmaningarna för tryggad livsmedelsförsörjning fortsätter att vara stora. Livsmedelsverket och svenska FAO-kommittén höll därför ett seminarium om skolmåltidernas roll för att bekämpa hunger och främja utbildning för alla. Ungefär 733 miljoner människor världen över är hungriga på grund av konflikter, ojämlikhet och förändrade väderförhållanden. Mat är det tredje viktigaste behovet efter luft och vatten.

Dagen efter, den 17 oktober är dagen för utrotande av fattigdom. Den uppmärksammades av EU-parlamentet i måndags. Debatterna i parlamentet är ofta väldigt långa, men det här ämnet väckte inte så stort intresse. Den var i princip slut innan den börjat. Den var nog lika kort som den om kriget i Sudan för några veckor sedan, trots att den fakta som lades fram vid båda tillfällena är mycket allvarliga.

Ett barn av fyra inom unionen riskerar att inte få sina behov tillfredsställda, berättade ordförande Roberta Metsola. En annan ledamot talade om att miljoner européer riskerar utslagning och att det behövs mer än bara strategier, det krävs också konkret politik. Ytterligare en talare lyfte de funktionshindrades fattigdom, en annan att bristen på empati också är ett uttryck för fattigdom inom unionen. Till sist pratade en parlamentariker från Frankrike om att var fjärde fransman inte kan äta sig mätt, och att fattigdom inte är något som ramlar ner från himmelen.

Efter denna korta reflektionen om fattigdomen i unionen höll den före detta politikerna Enrico Letta, tidigare premiärminister i Italien, ett anförande utifrån sin rapport, “Much more than a market.” Han menar att en del av problemen i Europa just nu handlar om att den inre marknaden fortfarande inte fungerar optimalt. Den är inte tillräckligt integrerad och den här fragmenteringen måste åtgärdas för att stärka EU:s konkurrenskraft och säkerhet, för att på så sätt undvika att EU blir en ”koloni till Förenta staterna eller Kina de kommande tio åren”.

Finansmarknaderna är ett område som behöver mer integration. Det är avgörande för att på så sätt hålla jämna steg med andra globala aktörer och för att finansiera den rättvisa, gröna och digitala omställningen. Andra marknader som behöver mer integration är tele och energimarknaden.

Enrico Letta lanserar också en femte rörelsefrihet. Det ska ske inom områdena forskning, data, kompetens, kunskap och utbildning, utan att samtidigt behöva ändra EU:s fördrag. Hans anförande var lite mer hoppfullt, att vi faktiskt äger vår framtid tillsammans, än den tongång som de europeiska ledarna förmedlade förra veckan. Då var tidningen Politicos rubrik av en artikel om toppmötet: “If you think Trump’s migration policies are extreme, look at the EU’s.”

Rapporten:

https://www.consilium.europa.eu/media/ny3j24sm/much-more-than-a-market-report-by-enrico-letta.pdf

Artikeln i Politico:

https://www.politico.eu/article/donald-trump-eu-migration-policy-viktor-orban-muslims-ban/?utm_source=email&utm_medium=alert&utm_campaign=If+you+think+Trump’s+migration+policies+are+extreme%2C+look+at+the+EU’s&fbclid=IwY2xjawGEMZdleHRuA2FlbQIxMAABHWeCpTe28D66mN8H85lOKXJKb3k25Uhl32TkDGgm8ThInPTjqiPrzlEmYw_aem_Xb7szGg5ZEeQd6Jw4c23Hw

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *