Måndag 16 september

Mexikos nationaldag*, firas till minne av att självständighetskampen mot Spanien början 1810. Ett förslag att tillreda denna dag är Kyckling enchilada med molesås.
Papua Nya Guineas nationaldag*, firar självständighet från Australien 1975.
– Internationella dagen för bevarande av ozonskiktet* (FN).
Mawlid-al-nabi – Profetens födelsedag (muslimer). (se 21 september). Vid denna muslimska högtid firas profeten Muhammeds födelsedag. Dagen firas på olika sätt i olika länder. Det är vanligt att man läser om Muhammeds liv, sjunger och läser dikter till hans ära. Firas fem dagar senare av shiamuslimer. Mawlid är även en beteckningen av firandet av andra, i islam, viktiga personers födelse. Det är även benämningen på de hyllningsdikter som skrivits om detta. Mawlid är numera i de flesta muslimska länder en nationell helgdag där bön förrättas i huvudstädernas centrala moské i närvaro av ländernas ledare och regeringar. Firandet börjar vid solnedgången kvällen innan.
Chuseok, tacksägelsefest i Korea. Chuseok är en viktig familjehögtid i Korea och precis som vid alla familjehelger i världen är maten viktig. Ett måste är den halvmåneformade och tallbarrsdoftande riskakan songpyeon. Den har oftast söt fyllning och görs i massor av färger som rosa, grönt eller gult, berättar den Mångkulturella almanackan. Här förmedlar vi recept på Tteok eller dduk – Koreanska riskakor.

Kyckling Enchilada
Foto: Howcheng

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *