Viktigt att ha koll på järnet

Järnbrist behöver få större uppmärksamhet. Det menar forskare som studerat värnpliktigas järnvärden. Kvinnornas järnbrist hade nämligen mer än fördubblats efter fem månaders militär grundutbildning, visade undersökningen.

Blodpudding innehåller järn. Foto: Caroline Maino

Den som lider av järnbrist blir ofta väldigt trött, får svårt att koncentrera sig, får ont i huvudet och kanske svimningskänslor. Det innebär att personer som drabbas av järnbrist kanske får svårt att genomföra en utbildning med fysisk aktivitet.

I den aktuella studien mättes status för järn hos värnpliktiga när de började utbildningen och sedan efter fem månaders militär grundutbildning. Studien visar på en hög förekomst av järnbrist, cirka 25 procent, bland inryckande kvinnor. Denna brist finns  i samhället i övrigt för åldersgruppen. Järnstatus påverkas framför allt av kosten

Anmärkningsvärt med studien var att andelen värnpliktiga kvinnor med järnbrist mer än dubblerades, från 25 till 55 procent, under den fem månader långa studieperioden. Andelen värnpliktiga män med järnbrist ökade från 4 till 7 procent.

– Mot bakgrund av järnets centrala roll för hälsan så är detta en angelägen diskussion som inte bara angår Försvarsmakten, säger Ingrid Larsson, docent i klinisk nutrition vid Göteborgs universitet och en av medförfattarna.

Studien är ett samarbete mellan Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Gymnastik- och idrottshögskolan GIH i Stockholm, Försvarsmedicincentrum i Göteborg och Ledningsregementet i Enköping.

Här kan du läsa mer: https://militaryhealth.bmj.com/content/early/2024/04/30/military-2023-002656

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *