– Vegetariska dagen*. För den som vill fira denna dag finns det massor av goda rätter. Här ett tips!
– Nyår i Kina som firar Lunar (3 dagar). Det blir år 4720. Enligt den kinesiska zodiaken är det tigerns år. Jiaozi (dumplings) och fisk är obligatoriska på nyårsbordet i större delen av Kina.
– Nyår i Tibet som firar Losar (3 dagar). Fira med att laga momos. Under Losar firas även alla tibetaners födelsedagar gemensamt.
– Nyår i Vietnam som firar Têt (en vecka). Tét är samma som det kinesiska nyåret. De kan dock inträffa olika dagar beroende på att ländernas huvudstäder ligger i olika tidszoner. Högtiden är den viktigaste i Vietnam, och transporter är ofta fulla eftersom många åker hem till sina släktingar om de själva bor på annan ort. Vi tipsar om vietnamesiska vårrullar denna dag.
– Nyår i Korea som firar Seollal (2 dagar).
– Nyår i Mongoliet som firar Tsagaab Sar. Gör dina egna mongoliska Buuz (dumplings). Här är ett recept på denna rätt som äts året runt i Mongoliet.
– Imbolc. Brighids dag (wiccaner). Högtiden handlar om det återvändande ljuset och den annalkande våren. Ibland benämns högtiden Brighid efter en keltisk gudinna, som står för poesi, konst, helande och hantverk. Det är traditionellt en tid för initieringar och början på nya saker, och en lämplig tid för spådomar för det nya året. Wicca är en nyhednisk naturinriktad religion där man firar åtta högtider kopplade till solen och årstiderna, berättar Mångkulturella almanackan.