Den 9 maj är ett centralt datum i EU:s historia. Den 9 maj 1950 presenterade den franske utrikesministern Robert Schuman en plan för hur man skulle kunna undvika ytterligare krig i Europa, Schumandeklarationen eller Schumanplanen. Ett år senare skrev Belgien, Frankrike, Italien, Luxemburg, Nederländerna och Västtyskland under fördraget om upprättandet av Europeiska kol- och stålgemenskapen. Det blev grunden för EU. Så på Europadagen den 9 maj firar vi freden och sammanhållningen i Europa. I år utsågs ICA-handlaren Jonas Berg från Södertälje till årets europé i Sverige.
I dessa tider av oro och slitningar kanske denna dag kan påminna oss hur det kan gå om vi inte tar vårt ansvar för vår tid. Även om det är över 70 år sedan Europa höll på att brinna upp av våra konflikter så kan vi inte ta något för givet.
Schumandeklarationen anses vara startskottet för EU, och uppmärksammas av EU-anhängare. Eftersom kol- och stålindustrin var krigsindustrins bas skulle en gemensam kontroll av dessa industrier säkra den framtida freden i Europa, trodde Schuman som var utrikesminister i Frankrike. 1985 beslutade EG vid ett möte i Milano att fira dagen som Europadagen.
Europadagen, europeiska flaggan, Europahymnen och euron är symboler för den europeiska integrationen. På vissa håll högtidlighålls Europadagen genom att europeiska flaggan hissas, men dagen firas inte hos den breda allmänheten av européer. Europadagen är en ledig dag för Europeiska unionens institutioner.
På Europadagen får också oftast årets europé sitt pris. För två år sedan gick det till Anders Selnes, chefredaktör på Europaportalen. I fjol fick Alexandra Pascalidou, författare, programledare och journalist priset för att hon har vidgat vårt perspektiv av Europa.
Årets europé i Sverige 2016 är Ica-handlaren Jonas Berg från Södertälje. Han får priset för sitt utmärkande engagemang för medmänsklighet och tolerans.
Jonas Berg har under många år sysselsatt nyanlända flyktingar i sin butik och prisas nu för sin ”handlingskraft och optimism”.