Att tillsätta fluorid i dricksvatten har ifrågasatts, då det funnits farhågor om hälsorisker. En ny studie från Karolinska Institutet visar att relativt låga halter av fluorid kan ha negativa effekter på barns tidiga utveckling.

Fluor förekommer naturligt i dricksvatten, men nivåerna är generellt låga i det kommunala vattnet i Sverige. I vissa länder tillsätts fluorid – något som inte är tillåtet i Sverige. För att undersöka om det finns en risk med sådan exponering har forskarna studerat sambandet mellan tidig fluoridpåverkan och barns kognitiva förmågor.
Studien genomfördes i Bangladesh och omfattade 500 mammor och barn. Deltagarna lämnade bland annat urinprov.
Resultatet visade att högre fluoridhalter hos gravida kvinnor kunde kopplas till lägre kognitiva förmågor hos deras barn vid fem och tio års ålder.
– Jag vill betona att tandvårdsprodukter som tandkräm normalt inte är en betydande exponeringskälla, eftersom de inte är avsedda att sväljas. Fluor i tandkräm är viktigt för att förebygga karies, men det är viktigt att även små barn lär sig att spotta ut tandkrämen efter tandborstning, säger Maria Kippler, docent vid Institutet för miljömedicin, Karolinska Institutet, som lett studien.
– Det är viktigt med fortsatt forskning som kan ligga till grund för bedömningen av lämpliga gränsvärden för fluorid. Även små förändringar i kognitiv förmåga på befolkningsnivå kan få stora konsekvenser för folkhälsan, avslutar Maria Kippler.
Här kan du läsa studien: https://ehp.niehs.nih.gov/doi/10.1289/EHP14534