Den 13 mars är det Källkritikens dag. På den dagen delas ”Det gyllene förstoringsglaset” ut. 2025-års hederpris går till folkbibliotekarien.

Att vara kritisk till det som skrivs och sägs verkar bli allt viktigare. Dessutom allt svårare i den digitala tidsåldern. På Nordanstigs kommun skriver de att källkritik handlar om vår förmåga att tolka och värdera källor och helt enkelt att inte låta sig luras! De ger också tips på frågor som man kan ställa till sig själv som:
- Stämmer informationen? Är den rimlig och går den att dubbelkolla genom andra källor?
- Var kommer informationen ifrån? Är det en normalt trovärdig källa?
- Hur gammal är informationen? Är den ny eller återanvänds en gammal uppgift?
- Varför sprids informationen? Vem tjänar på att du uppfattar den på ett visst sätt?
Den 13 mars är det källkritikens dag . Åsa Larsson, en av instiftarna till dagen säger till tidningen Journalisten:
– Vi startade Källkritikens dag den 13 mars, tre år efter att vi hade startat Viralgranskaren. Då var det ett grepp för att skapa uppmärksamhet kring frågan och få till en öppning kring att man kunde pyssla med det på egen hand i skolor och på bibliotek.
Att viralgranskaren startade var i sin tur en reaktion på att det började sprida så konstiga historier på nätet.
På Källkritikens dag den 13 mars delar Internetstiftelsen och Källkritikbyrån ut priset ”Det gyllene förstoringsglaset” som delas ut till personer, initiativ eller organisationer som har gjort enastående insatser för källkritik och kritiskt tänkande på nätet.
2025 får faktagranskningssatsningen ”SVT Verifierar” det allmänna priset. Lisa Eriksson, som har spridit vikten av källkritik genom sitt arbete med Makerzone i Sollentuna, får pris i kategorin skola. Folkbibliotekarien får årets hederpris, vilket vi på Kultursmakarna tycker är särskilt fint.