Fibrer möjlig skyddsfaktor mot glutenintolerans

Det är nyttigt med fibrer.  För små barn som riskerar att drabbas av Glutenintolerans/Celiaki kan fibrer göra hela skillnaden. Det visar en förberedande studie från Lunds Universitet.

Studie visar att fibrer kan göra skillnad för glutenintoleranta. Foto Helene Götberg

I den här studien har forskarna följt 6 500 barn, från det att de föddes tills att de fyllt minst 13 år. Eftersom Glutenintolerans/Celiaki till viss del är ärftligt har de barn som varit med i studien haft någon nära släkting som har sjukdomen. Det är också känt sedan tidigare att det framför allt är flickor/kvinnor som drabbas, därför har också det styrt urvalet.

De 6-12 månaders gamla barn som ätit fiberrik kost minskade risken för sjukdomen med nästan 40 procent. Detta jämfört med grundrisken på 7.8 fall per 1000 personår.

– Drygt sju procent av barnen utvecklade celiaki under uppföljningen, och den vanligaste åldern för att insjukna var vid cirka 3-4 år.  Genom att öka med drygt tre gram fiber per dag jämfört med det genomsnittliga intaget, minskade risken för celiaki senare under barndomen med nästan 40 procent, förklarar Elin Hård af Segerstad i ett pressmedelande.

Det spelade ingen roll vilket slags fibrer barnen åt, något forskarna först trodde. Det var hur stor andel fibrer barnen åt som såg ut att påverka risken. Däremot gjorde fiberintaget ingen skillnad efter att barnen fyllt två år. Tarmflora formas under de första två åren och får en bättre sammansättning med hjälp av kostfibrer. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *