I det nordiska samarbetet har hållbar mat och kost varit ett tema i flera decennier. Behovet av att förändra våra livsmedelssystem är dock ett relativt nytt område vid klimatförhandlingarna. För att klara den gröna omställningen måste vi tänka både på vår och planetens hälsa.
På förra årets FN:s klimatmöte undertecknades “COP28 UAE-deklarationen om hållbart jordbruk, motståndskraftiga livsmedelssystem och klimatåtgärder.” Det var ett första steg att erkänna att förändring av livsmedelssystemen är en central komponent i klimatåtgärder.
Vid FN:s klimattoppmöten har det blivit tradition att det nordiska samarbetet arrangera globala diskussioner om vägar till hälsosamma och hållbara livsmedelssystem. I år handlade diskussionerna om att utforska sambandet mellan hälsa, klimat, kost och matproduktion.
Förändringen av livsmedelssystem har ett pris, men det är inget jämfört med priset på passivitet. Det var en slutsats från diskussionerna.
”Priset på att äta som vi gör nu är astronomiskt. Denna kost bidrar till ungefär hälften av dödsfall och allvarliga sjukdomar i höginkomstländer. Vi har inte råd att fortsätta äta som vi gör. Vi måste vara redo att ändra vår kost.” Det sa en av talarna David Nabarro, biträdande direktör för Institute of Global Health Innovation vid Imperial College London och FN:s tidigare specialrådgivare för hållbar utveckling och klimatförändring.
”Medan vi diskuterar dessa frågor här, upplever människor i Sahara förödande översvämningar. I och med konsekvenserna av klimatförändringen blir tillgången på mat en allt större utmaning.” sa Hindou Ibrahim, aktivist.